Zonnepanelen schoonmaken? Tips voor een ‘stralend’ resultaat!

Je bent er nu misschien nog niet zo mee bezig als je naar buiten kijkt, maar nog even en de zes zonnige maanden staan weer voor de deur! Mensen die gebruik maken van zonnepanelen halen tussen april en oktober maar liefst 75 procent van hun totale opbrengst aan zonne-energie binnen. Vieze panelen kunnen minder licht opnemen en zijn dus minder efficiënt. Hoe kun je zonnepanelen schoonmaken? Welke reinigingsmiddelen gebruik je? En hoe ga je veilig het dak op? Alles wat je moet weten!

Zonnepanelen schoonmaken

Het gebruik van zonnepanelen neemt steeds verder toe in Nederland. In mei 2020 had één op de acht huishoudens in Nederland zonnepanelen op hun dak. Daarnaast stappen ook veel bedrijven over op een eigen energiebron. Dit drukt enerzijds de kosten voor energie en is anderzijds een milieuvriendelijke oplossing. De overheid steunt duurzame initiatieven, als zonnepanelen, bovendien met een subsidie. Voor de aanleg kun je geld terugvragen via de gemeente. Veel leveranciers van zonnepanelen geven aan dat hun product zelfreinigend is en dat een flinke regenbui de panelen schoonhoudt. Toch blijkt uit onderzoek dat jaarlijks je zonnepanelen schoonmaken een extra rendement van 3 procent oplevert. Hoe kun je dit het best doen? 5 tips.

#1 Voer inspecties uit

Doe zo’n drie keer per jaar een inspectie en kijk of er grote vlekken op de panelen zitten. Vogelpoep bijvoorbeeld. Dit kan grote klodders opleveren, die je lichtopbrengst verlagen.

#2 Niet in de volle zon werken!

Voor zonnepanelen geldt hetzelfde als voor ramen lappen: niet doen als de zon er vol op schijnt, maar liever in de schaduw! Op die manier droogt het water niet te snel op en voorkom je vlekken.

#3 Gebruik de tuinslang

Kun je moeilijk op het dak komen, of is dit een risicovolle klus? Gebruik dan een tuinslang of een uitschuifbare wisser om vanaf de begane grond te reinigen.

#4 De juiste reinigingsmiddelen

Reinigen zonnepanelen doe je niet met een doorsnee allesreiniger of schuurmiddel, maar met een speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons. BioFair is een goed middel om te gebruiken. Zijn de vlekken niet hardnekkig? Dan is alleen lauw water ook voldoende.

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

#5 Geen hogedrukreiniger!

Gebruik nooit een hogedrukreiniger om bij het schoonmaken van zonnepanelen. De hoge waterdruk kan ervoor zorgen dat er water tussen de cellen en het glas van de zonnepanelen komt, waardoor ze kapot gaan.