Zo zorg je voor een kindvriendelijke badkamer

Tijdens de drukke ochtendspits en vlak voor het slapengaan is de badkamer vaak een komen en gaan van gezinsleden. Het is één van de drukbezochtste kamers in huis, die daarom de nodige aandacht verdient. Hoe realiseer je een veilige, kindvriendelijke badkamer? 6 tips.

‘Risicogebied’

Als ouder wil je er natuurlijk alles aan doen om ongelukken in huis te voorkomen. De badkamer is wat dat betreft ‘risicogebied’. Al dat gespetter kan voor gevaarlijke situaties zorgen en een uitglijder is zo gemaakt. 

6 tips voor een kindvriendelijke badkamer

Met de nodige voorzorgsmaatregelen voorkom je valpartijen en verbrande handjes. Ik heb er 6 voor je op een rijtje gezet.

1. Antislipmatjes

Een beetje waterpret is best leuk, maar het moet geen waterballet worden! Dat is niet alleen vervelend voor degene die het moet opruimen, het kan ook lelijke valpartijen veroorzaken. Antislipmatjes voorkomen een hoop blauwe plekken. Plaats ze in de douche en badkuip en ook onder de badmatjes, zodat deze netjes op hun plek blijven liggen. 

2. Een douchecabine

Ook gespetter vanuit de douche zorgt voor natte tegels en een verhoogd risico op valpartijen. Kies daarom voor een douchecabine die je kunt afsluiten. Hiermee krijg je alleen onder de douche natte voeten en blijft de rest van de badkamervloer veilig droog. Een douchegordijn kan hierin ook uitkomst bieden, maar zorg er dan wel voor dat het gordijn helemaal tot de grond reikt en het water op die manier tegenhoudt.

3. Plastic krukjes

In een gezin met kids zijn opstapjes altijd handig. Op die manier kunnen ook de allerkleinsten zelf hun handen wassen, tanden poetsen en naar de wc gaan. Een klein duwtje in de rug in hun weg naar zelfstandigheid. Gebruik wel plastic krukjes, hout is niet vochtbestendig en metaal niet kidsproof!

4. Een kindvriendelijk badmeubel

Scherpe randjes en kinderen zijn geen goede combinatie. Kies in een kindvriendelijke badkamer daarom voor een badkamermeubel met ronde hoeken. Met name aan hoeken ter hoogte van het hoofd kunnen kinderen zich behoorlijk bezeren. Er zijn tegenwoordig tal van verschillende designs voor je badmeubel, ook met een ronde afwerking.

5. Een rond bad

Een rond bad voorkomt ook bulten en blauwe plekken, omdat er simpelweg geen hoekjes zijn waar de kinderen zich aan kunnen stoten. Ook hier geldt: wel even een antislipmatje plaatsen. 

6. Thermostaatkranen

Wil je het helemaal op safe spelen, kies dan ook voor veilige kranen: thermostaatkranen. Deze blokkeren bij een watertemperatuur van 38 graden, zodat – ook als de kinderen een ruk aan de kraan geven – niemand verbrandt.