Zo bouw je een levensloopbestendige badkamer

Je woonbehoeften kunnen in de loop der jaren veranderen. Zo gaan veel mensen kleiner wonen zodra de kinderen het huis uit zijn en kan ook mobiliteit om aanpassingen vragen. Vooral de badkamer en keuken zijn in dit geval aandachtspunten. Een levensloopbestendige badkamer groeit met jouw woonbehoeften mee. Het is een badkamer die is voorbereid op de toekomst en in elke fase van je leven optimaal kan worden gebruikt. Gebruik deze tips om een levensloopbestendige badkamer te realiseren!

Hoe ziet een levensloopbestendige badkamer eruit?

Een leeftijd-proof badkamer is van de nodige gemakken voorzien, die het mogelijk maken om op elke leeftijd moeiteloos gebruik te kunnen maken van je badkamer. Dit vertaalt zich bijvoorbeeld in een wastafelmeubel dat op de juiste hoogte hangt, waardoor je niet hoeft te bukken, en in een gelijkvloerse badkamer. We hebben een paar handige tools voor je op een rij gezet.

#1 Een inloopdouche

Levensloopbestendige badkamer met inloopdouche

Een bad is niet handig in en uitstappen als je minder mobiel bent. Je wilt de kans op uitglijders natuurlijk tot een minimum beperken! Drempels zijn daarom geen aanrader, een inloopdouche wel! Deze loopt gelijk aan de rest van de vloer in je badkamer. Er zit geen drempel die de vloer scheidt. Hierdoor is een inloopdouche perfect voor een levensloopbestendige badkamer. 

#2 Grip op/in je levensloopbestendige badkamer

Om valpartijen te voorkomen, is het ook belangrijk dat je voldoende grip hebt. Hiervoor kun je denken aan anti-slipmatjes. Onder de badmatten en in de douche. Beugels geven ook extra steun. Er zijn tegenwoordig hele fraaie designmodellen verkrijgbaar, die je kunt integreren in je douchewand. Het maakt in dit geval niet uit of je een douchewand van tegels glas, of beton hebt.

#3 De toilethoogte

Naast de douche en het wastafelmeubel, is ook de hoogte van het toilet belangrijk in een levensloopbestendige badkamer. Deze moet tussen de 50 en 55 centimeter hoog hangen. Een in hoogte verstelbaar toilet kan ook. Bezoek een badkamerspecialist om je te laten informeren over de mogelijkheden.

Leestip: Kleur in de badkamer – trendy tegel ideeën

#4 Een levensloopbestendige badkamer heeft ook zitruimte!

zitruimte in de badkamer

Een complete zithoek realiseren is natuurlijk overdreven, maar in een levensloopbestendige badkamer moet je wel comfortabel kunnen zitten.Naast de standaard kunststof klapstoeltjes, die je aan de wand bevestigd, zijn er tegenwoordig ook elegantere oplossingen. Een designkruk bijvoorbeeld of een met tegels ingebouwde zitruimte in de muur.

#5 Smart-oplossingen

Smart living biedt ook de nodige oplossingen voor de badkamer van de toekomst. Hiermee kun je het licht bijvoorbeeld op afstand regelen, het ventilatiesysteem en de thermostaat. Smart Home-apparaten kunnen met een app of met je stem worden bediend. Het enige dat jij hoeft te zeggen is: “Hé Google, doe het licht aan”!

Een levensloopbestendige woning

Naast de badkamer, kunnen ook andere ruimtes in huis een upgrade nodig hebben om toekomstbestendig te worden. Een gelijkvloerse woning, een hoog aanrecht en een traplift staat vaak hoog op de prioriteitenlijst. Je kunt voor een verbouwing kiezen als je behoefte hebt aan een levensloopbestendige woning, maar nieuwbouw is ook een optie. Hier lees je wat er allemaal komt kijken bij een seniorenwoning!