WOZ-waarde: bezwaar maken scheelt al gauw honderden euro’s

Wist je dat je honderden euro’s kunt besparen als je bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde van je woning of bedrijfspand? Ruim 30 procent van de Nederlanders vindt hun WOZ-waarde te hoog. Ondanks dat maken de meeste mensen geen bezwaar. Te veel gedoe en ´het heeft toch geen effect´. Niets is minder waar. 

Teveel belasting door hoge WOZ-waarde

Iedereen die een eigen woning of bedrijfspand bezit krijgt jaarlijks een WOZ-beschikking van de gemeente. Op deze WOZ-beschikking vermeldt de gemeente wat de waarde is van jouw woning volgens de Wet Onroerende Zaken. Deze WOZ-waarde is één jaar geldig en speelt een belangrijke rol in de belastingen die je moet betalen, zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB-belasting) en waterschapslasten. De WOZ-waarde kan via het eigenwoningforfait zelfs grote invloed hebben op de hoeveelheid inkomstenbelasting die je betaalt. Als de gemeente de waarde van jouw woning te hoog inschat, betaal je dus meer inkomstenbelasting.

Bespaar bijna € 300,- per jaar!

Ieder jaar krijgen ongeveer 7,6 miljoen mensen een WOZ-beschikking van de gemeente. Ongeveer 30 procent van de Nederlanders vindt de WOZ-waarde van hun woning te hoog, blijkt uit onderzoek van Vostradamus. En toch maakt slechts een handjevol woningbezitters bezwaar WOZ. Om precies te zijn een kleine 2 procent. Waarom? Veel mensen denken dat het bezwaarschrift geen effect zal hebben of dat het proces heel omslachtig is. Ook weet niet iedereen dat je bezwaar kunt maken. Toch kun je hiermee gemiddeld € 272,- per jaar besparen.

Ruim 50 procent van bezwaarschriften gegrond

Wat weinig mensen weten is dat ruim de helft van alle ingediende bezwaarschriften tegen de WOZ-waarde gegrond wordt verklaard. Bovendien is de aanpassing van je WOZ-waarde blijvend en dat betekent dat je op lange termijn veel geld kunt besparen. Een bezwaarschrift levert een gemiddelde besparing van € 272,- per jaar op. Als het gaat om erfkwesties kan het voordeel zelfs oplopen tot tienduizenden euro’s. Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde is dus zeker het proberen waard. 

Lees ook: Wonen in Amsterdam, alles wat je moet weten!

Criteria bezwaarschrift WOZ-waarde

Heb jij het idee dat jouw WOZ-waarde ook te hoog is? Maak dan bezwaar tegen je WOZ-waarde. Het is belangrijk om te weten dat alleen een gestegen WOZ-waarde geen reden is voor bezwaar. Geldige criteria voor een bezwaarschrift zijn onder anderen gebrekkig of achterstallig onderhoud, een gedateerde badkamer of keuken en ongunstige omgevingsfactoren. Andere goede redenen voor bezwaar tegen je WOZ-waarde zijn de aanwezigheid van asbest, windmolens in de omgeving, onzekere bestemmingsplannen en overlast door publieke voorzieningen.

WOZ-taxateurs

Je kunt natuurlijk zelf bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, maar je kunt dit ook overlaten aan een gespecialiseerd bureau. Het voordeel van het inhuren van een professional is dat het een hoop tijd scheelt en je minder kans hebt op fouten. Zeker handig als je bijvoorbeeld zelf niet zoveel kennis hebt van de WOZ-waarde van je woning. Gespecialiseerde WOZ-taxateurs weten alles van bezwaar- en beroepsprocedures op het gebied van de WOZ. Zij kunnen het bezwaar WOZ tot in de puntjes voor je regelen.

Foto: Freepik