Wonen in Rotterdam: alles wat je moet weten!

Een rijtjeswoning in Spangen, een twee-onder-één-kap in Prinsenland of een appartement in één van de wereldberoemde kubuswoningen in Overblaak. De Haven, de Markthal, de Euromast en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Je vindt het allemaal in Rotterdam! Wat heeft de Maasstad haar inwoners te bieden? Welke wijken zijn er? Hoe zit het met het huizenaanbod? En wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen naar 010? Alles wat je moet weten over wonen in Rotterdam!

Rotterdam. Make it happen.

Rotterdam Make it happen - Wonen in Rotterdam

Rotterdam is een eigentijdse stad, met een uitgesproken karakter. De havenstad telt in 2020 587.960 inwoners, 14 stadsdelen, 71 wijken en heeft vele bijnamen: Maasstad, Manhattan aan de Maas, Rotjeknor, Rotown en Roffa bijvoorbeeld. Het uitgesproken karakter dankt Rotterdam vooral aan haar inwoners en hun nuchtere werkmentaliteit. De bekende uitdrukking ‘Niet lullen, maar poetsen’ werd een paar jaar geleden in een modern jasje gegoten en omgetoverd tot: ‘Rotterdam. Make it happen.’ Een internationale slogan voor een wereldstad van formaat. Eén waarin wonen en werken samenkomt. Voor studenten aan de Erasmus Universiteit, voor starters op de huizenmarkt en voor gezinnen die doorstromen naar een nieuwe woning in Rotterdam.

Wonen in Rotterdam, welke wijk?

Van Delfshaven tot Blijdorp, Feijenoord, Vreewijk en de Afrikaanderwijk: met 71 wijken is het niet altijd makkelijk zoeken tijdens een huizenjacht in Rotterdam. Wat ligt centraal en in welke wijk woon je juist wat landelijker? Bekijk het op onderstaande kaart van de stad.

Een kamer huren in Rotterdam

In oppervlakte is Rotterdam de grootste gemeente van Nederland. Ooit stond het bekend als de stad met betaalbare huizen en meer dan genoeg ruimte, maar die tijden zijn voorbij! Ook de havenstad kampt, net als de rest van de randstad, met een enorm huizentekort. Dit geldt ook voor het kameraanbod. Er is een tekort van 2.100 studentenwoningen in Rotterdam. Dit drijft de prijs flink omhoog. Uit cijfers van Kamernet.nl blijkt dat een kamer in Rotterdam gemiddeld voor €512,- per maand wordt verhuurd: €29,63 per vierkante meter als je als student wilt wonen in Rotterdam. Rotterdam is hiermee de op één na duurste studentenstad van Nederland, alleen wonen in Amsterdam is duurder. De gemeente heeft plannen gemaakt om het tekort aan studentenwoningen tegen te gaan en wil voor 2021 2.000 extra kamers realiseren. De komende tijd moet blijken of dit haalbaar is. Ben je op zoek naar een kamer? Dan kun je je wenden tot Kamernet.nl, Stadswonen Rotterdam en SSH Student Housing

Een appartement huren in Rotterdam

Wonen in Rotterdam - een appartement huren
Foto: Stas Knop

Een appartement huren in Rotterdam kan via bekende woningsites als Pararius, Woningnet en Funda maar ook via woningbouwverenigingen: Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woningcorporatie SOR en Vestia bijvoorbeeld. Ook dit kan behoorlijk in de papieren lopen. Uit het onderzoek van Kamernet blijkt dat de huur van een studio in Rotterdam gemiddeld €745,- bedraagt en die van een appartement €1089,-. Wonen in Rotterdam kan vanaf €550,-, in een appartement van 12 m2 in Delfshaven, tot €6.500 per maand voor een penthouse van 274 m2 in het centrum. Vooral in de vrije sector blijft de huurprijs stijgen. Huren in de vrije sector kost in Rotterdam gemiddeld €16,26 per m2.

Woningcorporaties in Rotterdam

Wonen in Rotterdam: een koopwoning

Op dit moment telt ‘Rotown’ 311.597 woningen. Ongeveer 35 procent hiervan is een koopwoning. Een huis kopen is een goede investering, zeker in een bruisende stad als Rotterdam! Wie zijn droomwoning wil vinden moet geduldig en alert zijn, op een bezichtiging komen vaak tientallen potentiële kopers af. Voordat je het weet is het huis al weer verkocht! Eigen vermogen is ook geen overbodige luxe. In september 2020 is de gemiddelde vraagprijs voor wie wil wonen in Rotterdam €387.233,-. Dit komt neer op €3.416,- per m2. Vergelijken met een jaar eerder (september 2019) is dit een prijsstijging van 3,2 procent. Actuele cijfers laten zien dat er op dit moment 1.829 woningen te koop staan in Rotterdam en 1.744 te huur. Ben je op zoek naar een koophuis in de Maasstad? Dan kun je je het best laten adviseren door een makelaar in Rotterdam. Lokale makelaars kennen de markt als geen ander en kunnen deze ervaring gebruiken om jou sneller aan een woning te helpen.

Leestip: Bizar: zo ziet de woningmarkt eruit voor Rotterdammers met een modaal inkomen

Nieuwbouw in Rotterdam

In werkstad Rotterdam wordt – hoe kan het ook anders! – volop gebouwd. As we speak lopen er 56 regionale projecten, waarvan 23 in Rotterdam. Het gaat dan om huur- en koopwoningen en om kavels in de vrije sector. Veel makelaars bieden tegenwoordig de mogelijkheid van een online open huis, zodra een project is opgeleverd. Zo kun je jouw potentiële droomhuis vanuit je luie stoel bezichtigen! Waar je rekening mee moet houden is dat het bouwen van een woning gemiddeld 6 tot 12 maanden duurt. In die periode heb je dubbele lasten. Wat bij nieuwbouw wel scheelt is dat je geen kosten koper hebt, omdat je dit vrij op naam koopt. Je betaalt wel de standaard hypotheek- en notariskosten.

Inschrijven als inwoner van de gemeente Rotterdam

Ga je wonen in Rotterdam, of verhuis je binnen de stad? Dan kun je dit tot maximaal vijf dagen na de officiële verhuisdatum doorgeven aan de gemeente. In sommige wijken wordt om een huisvestingsvergunning gevraagd. Dit is een vergunning voor een sociale huurwoning. Op die manier zorgt de gemeente ervoor dat goedkope huizen worden verhuurd aan mensen met een lager inkomen. Je kunt een postcodecheck doen om te kijken of een dergelijke vergunning nodig is. Een huisvestingsvergunning aanvragen kan online, net als het doorgeven van de verhuizing. Houd hiervoor in ieder geval je DigiD en huurcontract bij de hand!

Hoofdfoto: Djedj