Wonen in een tiny house: een rondleiding & tips om te ontspullen

Heb je er al eens over nagedacht hoe het is om te wonen in een tiny house? Koken, eten, slapen en douchen op ongeveer 30 vierkante meter midden in de natuur. Met een woningmarkt die bijna uit haar voegen barst, schieten de mini-bungalows als paddenstoelen uit de grond. Hoe ziet een tiny house er van binnen uit? En hoe ga je back to basic? We geven een rondleiding in de meest bijzondere exemplaren en X tips om te ontspullen.

Hoe is het om te wonen in een tiny house? 

Hoe is het om te wonen in een tiny house?

Wonen in een tiny house is back to basic wat betreft je binnenruimte. Tiny houses zijn volgens de regels maximaal 50 vierkante meter. In de praktijk zijn de meeste modellen niet grotere dan 30 vierkante meter. Buitenruimte heb je des te meer. De kleine huisjes worden vaak geplaatst op een stuk grond middenin de natuur, bij boeren bijvoorbeeld die stukken land beschikbaar stellen of als woonproject op bosrijke gemeentelijke grond.

Een rondleiding

Wonen op 30 vierkante meter kan best een uitdaging zijn, zeker als je een gezinswoning van 100 of nog meer vierkante meters gewend bent. Hoe werkt dat in de praktijk? Hoe ziet de slaapkamer van een tiny house eruit? Kies je voor een bedstee of een vide? Kun je wel koken in een minihuisje? Is er een bovenverdieping? En hoe richt de een tiny house praktisch in? Volg onze digitale rondleiding voor inspiratie ↓

In een tiny house wonen met kinderen

In een tiny house wonen met kinderen

Wil je back to basic met de kids? In een tiny house woon je dicht op elkaar, maar dat is ook best gezellig. De meeste gezinnen die in een tiny house wonen hebben een aparte slaapruimte met een stapelbed voor de kids. Zo kunnen zij in de beperkte ruimte die jullie hebben toch rustig slapen. Speelruimte is er in overvloed, één stap buiten de deur en de kinderen kunnen naar hartelust spelen in de natuur! Koken, eten en douchen kan allemaal in jullie tiny house, mits de hem een beetje praktisch inrichten.

Waar mag je wonen in een tiny house?

Gemeenten, woningbouwverenigingen en particuliere grondbezitters bieden steeds meer ruimte voor deze nieuwe woonvorm. Uit een enquete van UPS Marketing blijkt dat maar liefst 21% van de woningbouwcorporaties in 2021 plannen had tiny houses. Het grote voordeel van dit type woning is dat je hiermee snel veel nieuwe woonruimte creëert en die hebben we nodig in Nederland! 

Aan de andere kant groeit de vraag naar tiny houses ook. Je moet er dus snel bij zijn als je een stuk grond wil bemachtigen. Wonen in een tiny house kan op verschillende plekken. Zo zijn er bijvoorbeeld tijdelijke en permanente woonprojecten met dit type woning, opgezet door gemeenten en woningbouwverenigingen. De mogelijkheden binnen dergelijke projecten lopen uiteen van een stuk grond waarop je zelf een tiny house mag bouwen tot het verhuren van kant-en-klare huisjes. Er zijn zelfs tiny houses gebouwd die door gemeenten als sociale huurwoningen worden aangeboden. Dit soort sociale huurwoningen zijn er o.a. al in Appingedam, Wagenborgen en Renesse.

Leestip: Wonen in een stacaravan, wat zijn de voordelen?

Zelf een stuk grond bemachtigen kan ook. Op het land van een boer bijvoorbeeld of bij iemand met een grote tuin. Elke gemeente in Nederland heeft speciale regelgeving voor recreatiewoningen, waar tiny houses onder vallen. Als je zeker wilt weten of je hier permanent mag wonen, doe je er verstandig aan om eerst informatie in te winnen bij de gemeente.

Wat is de prijs van een tiny house?

Wat is de prijs van een tiny house

Kleiner wonen betekent dat je ook voor een kleinere prijs woont. De prijzen van tiny houses lopen behoorlijk uiteen. Gemiddeld betaal je tussen de 20 en 40 duizend euro. Deze kosten zijn o.a. afhankelijk van het materiaal dat je kiest en van hoe handig je bent. Als je zelf een deel van de werkzaamheden doet, scheelt dit logischerwijs in prijs.

Een tiny house van gerecycled materiaal

Mensen die naar een tiny house verhuizen doen dit meestal niet alleen omdat ze op zoek zijn naar woonruimte, maar ook vanuit een duurzaam oogpunt. Bij het bouwen wordt daarom vaak gekozen voor gerecycled materiaal. Ook hiermee kun je besparen op de kosten van je tiny house.

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

De voordelen van wonen in een tiny house

De voordelen van wonen in een tiny house
  • Je bespaart er een hoop geld mee. Voor een tiny house betaal je tussen de 20 en 40 duizend euro. Het huren van een stuk grond kost in Nederland gemiddeld 100 euro per 300 vierkante meter per maand. Dit is meer dan voldoende ruimte om te kunnen wonen en leven. De prijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland is 419,000 euro!
  • In een tiny house kun je duurzaam en milieuvriendelijk wonen. Je verbruikt sowieso minder energie in een kleine woning en de mogelijkheden om zelfvoorzienend te zijn, zijn eindelijk. Denk aan: een houtkachel, een regenton, wind- en zonne-energie.
  • In een tiny house zul je nooit uren bezig zijn met opruimen en schoonmaken. Een beperkte ruimte betekent dat het ook zo weer aan kant is!
  • Je woont in een natuurrijke omgeving, de natuur is in feite je achtertuin.

De nadelen

Klein boshuisje
  • Een kerstdiner bij jou thuis met de hele familie zit er niet in als je klein woont. De beperkte leefruimte zorgt ervoor dat je binnen weinig gasten kunt ontvangen. Buiten heb je destemeer ruimte. In de zomer gezellig met z’n allen barbecueën kan dus prima!
  • De wetten en regels maken het je niet gemakkelijk. Om back to basic te kunnen gaan in je eigen kleine droomhuis, moet je je eerst een weg banen door wetten de Nederlandse bureaucratie. De regels voor permanent wonen in een recreatiewoning zijn gelukkig al behoorlijk versoepeld in de afgelopen jaren. Toch verschillen ze nog per gemeente. Doe daarom altijd eerst goed navraag, voordat je aan een verhuisproject begint.
  • In een kleine woning kom je elkaar vaker tegen. Dit betekent dat je minder privacy hebt en/of ruimte om je in terug te trekken.

6 tips om te ontspullen

Als je terug gaat naar minder dan de helft aan vierkante meters leefruimte, betekent dit dat je veel spullen weg moet doen, oftewel: je moet ontspullen. Hoe pak je dat efficiënt aan? 6 tips.

Tips om te ontspullen
  1. Vraag jezelf af wat je niet gebruikt en waar je zonder moeite afstand van kunt doen. Gooi deze spullen direct in een doos om weg te gooien of geven.
  2. Voorkom ‘verplaatsplekken’. Dingen van het ene naar het andere mandje verplaatsen helpt niet. Je bent aan het ontspullen, niet aan het sorteren.
  3. “Je weet maar nooit of het nog een keer van pas komt”, is de meest gebruikte zin door mensen die opruimen. Eerlijk: die kans is erg klein!
  4. Maak een dagelijkse routine van ontspullen. Vul bijvoorbeeld elke morgen na het ontbijt een doos met spullen.
  5. Decoratie is huis is leuk, maar heb je het ook echt nodig? Waarschijnlijk niet. En zo zijn er meer spullen zonder praktische functie.
  6. Zoek uit of er alles-in-1-apparaten zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld keukenmachines met meerdere functies, waardoor je niet én een staafmixer én een groentesnijder nodig hebt.