Wonen in Amsterdam, alles wat je moet weten!

Een appartement in Oost, een twee-onder-één-kap aan de rand van de stad of een grachtenpand in hartje centrum. Het IJ, het Vondelpark, het Leidseplein en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Amsterdam heeft het allemaal. Waar kun je van genieten als inwoner van onze hoofdstad? En hoe zit het met het huizentekort? Alles wat je moet weten over wonen in Amsterdam.

I Amsterdam

I Amsterdam

Amsterdam is voortdurend in beweging. Er wonen 467.606 huishoudens in onze hoofdstad en de gemeente telt 99 wijken en 479 buurten. Een metropool waarin werken en ondernemen samenkomt. Studenten met een gedeelde woonkamer, starters op de woningmarkt, gezinnen. Een mengelmoes aan mensen in verschillende levensfasen. Het begint voor velen met een kamer of klein appartement en naarmate de jaren verstrijken, veranderen de woonbehoeften. De één zoekt een luxe appartement in het centrum van Amsterdam, de ander juist een rustige eengezinswoning aan de rand van de stad. Wie met een open blik naar Amsterdam kijkt, vindt er alle soorten woningen en wijken.

In welke wijk wonen in Amsterdam?

Van de Grachtengordel tot de Nieuw Sloten, de Bijlmermeer en de Staatsliedenbuurt: met 99 wijken is het niet altijd gemakkelijk zoeken. Wat ligt centraal en welke buurt is juist wat rustiger? Bekijk het op onderstaande kaart van Amsterdam.

Kaart van Amsterdam - wijken

Een studentenwoning in Amsterdam

Amsterdam is een innovatieve stad en afhankelijk van nieuw talent. Maar heeft de nieuwe generatie Amsterdammers wel een kans op de woningmarkt? Is er nog plek voor studenten in de stad? Het vinden van een kamer kan een hele opgave zijn, een levensdoel bijna! Waar de reportage ‘Helaas je bent het niet geworden’ eind 2017 al de ellenlange zoektocht van Sofie (18) naar een kamer in Amsterdam toonde, zijn de cijfers van september 2019 nog teleurstellender. In Amsterdam wonen 47.168 studenten en studeren in totaal 108.442 studenten. De stad telt 31 onderwijsinstellingen: 23 hogescholen 8 universiteiten. WoningNet en Studentenwoningweb verdelen de (studenten)woningen in Amsterdam en omgeving. Hiervoor zijn vaak wel lange wachtlijsten dus hoe eerder jij je inschrijft, hoe beter! Woningbouwcoöperaties zoals De Key, Ymere, Stadgenoot en DUWO bieden ook woonruimten aan. De Key beheert ook de woningen in de Amstelcampus van de HvA. ROOM is het platform voor studentenkamers. Je kunt je inschrijven vanaf 16 jaar, dit kost eenmalig €35,-.

Een appartement huren in Amsterdam

Een appartement huren in Amsterdam kan via bekende routes als Funda en Huurwoningen.nl, maar ook via woningbouwverenigingen zoals De Key, Ymere, Stadgenoot en DUWO. Ook dit kan een pittige huizenjacht worden. In februari 2020 werd een dieptepunt in de Amsterdamse huizenmarkt bereikt, toen voor een kamer van 4 vierkante meter een huurprijs van € 800,- per maand werd gevraagd. Een appartement huren in onze hoofdstad kan vanaf € 600,- per maand, voor een kamer van zo’n 15 m2, tot € 12.000,- per maand voor een appartement aan de Keizersgracht. Met name in de vrije sector is de huurprijs enorm gestegen, maar die stijging lijkt nu – begin 2020 – wel aan zijn einde te zijn. Huren in de vrije sector kost in Amsterdam gemiddeld € 23,68 per vierkante meter per maand.

Leestip: Kamer huren in de Bijlmerbajes voor € 250,- per maand

Wonen in Amsterdam: een koopwoning

Een koopwoning is Amsterdam is ook een optie voor wie naar onze hoofdstad wil gaan verhuizen. Kopen is vrijwel altijd goedkoper dan huren. In de huidige markt is een flinke zak met geld (lees: eigen vermogen) geen overbodige luxe. In januari 2020 ligt de gemiddelde vraagprijs voor een koopwoning in Amsterdam rond de 460.000 euro. Dit komt neer op € 5.763,- per vierkante meter. In november 2019 zagen we een piek in de gemiddelde vraagprijs voor een koophuis in Amsterdam. Toen kostte een woning gemiddeld 472.000 euro. Sinds december vorig jaar zet een daling in. Actuele cijfers laten verder zien dat er op dit moment 3.705 huizen te koop staan in onze hoofdstad en dat er 3.237 huurwoningen vrij zijn. Wie een huis wil kopen kan het best een erkend makelaar in de arm nemen. Deze hoeft niet in Amsterdam gevestigd te zijn, maar dit kan wel erg handig zijn omdat een lokale makelaar meer kennis en ervaring in de regio heeft.

Wonen in Amsterdam - een koopwoning

Nieuwbouw in Amsterdam

Ook in Amsterdam wordt – net als in de rest van Nederland – hard gewerkt aan nieuwe woningen. Er zijn op dit moment ruim 80 lopende nieuwbouwprojecten. Het gaat dan zowel om koopwoningen, als vrije sector huurwoningen. Amsterdam Woont organiseert jaarlijks een Nieuwbouwdag: open huis bij alle nieuwbouwprojecten en zelfbouwlocaties in de omgeving. Voordat je de koopakte van een nieuwbouwwoning of van een kavel kunt ondertekenen, moet het financiële gedeelte eerst rond zijn. En met de drukte op de huizenmarkt, is het raadzaam om dit papierwerk al voor die tijd op orde te hebben. Snelle beslissers hebben nou eenmaal een voorsprong. Kijk hier voor een overzicht met actuele nieuwbouwprojecten in Amsterdam.

Inschrijven als inwoner van de gemeente Amsterdam

Huur- of koopovereenkomst getekend? Gefeliciteerd! Dan is het nu tijd voor het nodige kluswerk, de inrichting én om je officieel in te schrijven als inwoner van de gemeente Amsterdam. Een verhuizing doorgeven kan vanaf 30 dagen voor die dat. Dit geldt zowel voor een verhuizing binnen de stad, als voor mensen die nieuw in de stad zijn. Je inschrijving moet uiterlijk vijf dagen nadat jij je intrek heb genomen in de nieuwe woning binnen zijn bij de gemeentelijke basis administratie. Doe je dit te laat, dan loop je het risico op een boete. Inschrijven kan online, met je DigiD, of door langs te gaan bij de Dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen. Kies je voor de laatste optie, dan moet je een aantal zaken zeker niet vergeten mee te nemen: 

  • je huur- of koopcontract
  • een toestemmingsverklaring van de huiseigenaar of hoofdbewoner
  • je id-papieren
  • een kopie van het identiteitsbewijs van de huiseigenaar of hoofdbewoner  + zijn/haar handtekening