Welke vloer past bij een duurzaam interieur?

Duurzaam wonen is niet alleen meer een trend die mensen volgen vanuit een milieuvriendelijk oogpunt, met de stijgende prijzen biedt het veel huishoudens ook een voordelige oplossing. Van elk item in huis is tegenwoordig een eco-versie te vinden. Voor een duurzaam interieur kun je trendy en tegelijkertijd groene keuzes maken. 

Duurzaam wonen

Elektrisch verwarmen goedkoper

Duurzaam wonen staat steeds hoger op de prioriteitenlijst van Nederlandse huishoudens. Zo kun je duurzaam stoken, duurzaam koken, plasticvrij douchen en zelfs duurzaam en diervriendelijk slapen. Deze duurzaamheid werkt tweeledig. Enerzijds doe je het milieu hier een groot plezier mee, door geen fossiele brandstoffen te gebruiken bijvoorbeeld en houtsoorten waarvoor de Amazone wordt gekapt. Anderzijds is het ook prettig voor je portemonnee, omdat duurzame spullen langer meegaan en je hiermee energie bespaart.

Milieuvriendelijke vloeren

Welke vloer past bij een duurzaam interieur?

Wil jij er komende winter, ondanks de stijgende energieprijzen, warm bij zitten? Dan kun je naast elektrisch stoken en een goed geïsoleerd huis, ook overstappen op een duurzame vloer. Maar hoe zorg je ervoor dat je je  ̶v̶i̶n̶g̶e̶r̶s̶ tenen niet brandt aan een vloer van tropisch hardhout? Kies uit onderstaande mogelijkheden, dan zit je altijd goed!

Een bamboevloer

Bamboe is de duurzaamste houtsoort die er is. Het groeit enorm snel, waardoor er nooit een tekort aan zal ontstaan. Bamboe absorbeert bovendien broeikasgassen, wat ervoor zorgt dat het broeikaseffect en de klimaatveranderingen afnemen. De CO2-uitstoot van bamboe geeft 35% meer zuurstof in de atmosfeer af dan een gelijkwaardige soort hardhout. 

Een laminaatvloer

Ook een laminaatvloer is duurzaam. Hoewel je het door de toplaag niet zien, bestaan de onderliggende lagen uit samengeperst hout. Dit is afvalhout: gerecyclede restdelen van hout dat anders in de verbrandingsoven zou belanden. Hierdoor worden alle delen van een gekapte boom optimaal benut. Wat dit type vloer ook milieuvriendelijk maakt is het onderhoud. Of liever gezegd: het gebrek hieraan. Laminaatvloeren hoeven niet gereinigd en gelakt te worden met chemische producten.

Een PVC vloer

PVC is de milieuvriendelijkste kunststofsoort in zijn soort en dankzij de huidige technieken zijn PVC vloeren vaak niet van echt hout te onderscheiden. Er is dus geen reden meer om bomen te kappen voor een mooie vloer! Dit materiaal heeft een lange levensduur en als je het niet vastlijmt, kun je de vloer keer op keer meenemen naar een nieuwe woning en dus recyclen. Wat PVC extra ecovriendelijk maakt is dat het, net als laminaat, geen onderhoud nodig heeft en je de chemische reinigingsmiddelen lekker kunt laten voor wat het is.

Overstappen op elektrisch apparaten in huis

Overstappen op elektrische apparaten in huis

Door de stijgende gasprijzen, gaan ook steeds meer Nederlanders duurzamer om met hun energie. Om dit te stimuleren geeft de overheid huishoudens sinds 2022 korting op de stroombelasting. Van vrijwel elk apparaat in huis is een elektrische versie te vinden. Zo wint elektrisch stoken steeds meer terrein, zijn er elektrische fornuizen en kun je subsidie aanvragen om over te stappen op een elektrische warmtepomp en zonnepanelen.

Leestip: Overstappen op elektrische apparaten in huis

Subsidie voor de verduurzaming van je woning

Als huiseigenaar kun je subsidie aanvragen voor de verduurzaming van je woning. De Nederlandse overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) gereserveerd. Aanvragen lopen via ISDE.nl en worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. Er is elk jaar maar een beperkt budget. Om in aanmerking te komen, is het dus belangrijk dat je de aanvraag tijdig indient. Op de website van ISDE kun je ook terugvinden welke investeringen in aanmerking komen en hoe hoog de vergoeding hiervoor is.