Welke terrasoverkapping past bij jouw tuin?

Een terrasoverkapping biedt vele voordelen. Zo zit je in de zomer lekker beschut tegen de zon en houdt hij je ‘s winters droog. Een stukje extra leefruimte, die je op vele manieren kunt benutten! Er zijn verschillende soorten en materialen. Een houten terrasoverkapping bijvoorbeeld, van glas of van aluminium. Wat past het best bij jouw tuin? En waar moet je rekening mee houden voordat je gaat uitbouwen? Alles wat je moet weten!

Een houten terrasoverkapping

Hout is een natuurlijk en robuust materiaal. Een houten terrasoverkapping gaat helemaal op in je tuin! Het past goed bij authentieke woningen. Zo geef je een jaren ‘30 woning bijvoorbeeld een hedendaagse upgrade, zonder dat het afdoet aan de stijl van het huis. Een houten terrasoverkapping is bovendien de goedkoopste keuze voor extra leefruimte. Je kunt hem zelf op elk gewenst moment overschilderen. Waar je bij hout wel rekening mee moet houden is onderhoud. Dit materiaal kan namelijk krimpen bij koud weer en uitzetten op warme dagen. 

Een terrasoverkapping van aluminium

Aluminium is lichtgewicht, maar toch sterk. Ook een goede optie voor wie een terrasoverkapping laat bouwen! Het is roestvrij en onderhoudsarm. Je maakt dus minder kosten voor onderhoud. Het weer heeft geen invloed op aluminium. Deze stijl past goed bij moderne woningen, met een strakke look & feel. Een combinatie van hout en aluminium is ook mogelijk.

Een terrasoverkapping van glas

Wil je het beste uitzicht? Dan is glas ideaal! De constructie wordt dan gebouwd van hout of aluminium en ingelegd met glas. Meer dan een periodieke schoonmaakbeurt is niet nodig bij een glazen terrasoverkapping en je kunt ook voor gelaagd glas kiezen. Dit is extra sterk en geluiddempend. Het kan tot wel een meter sneeuw dragen! Een nadeel van een terrasoverkapping van glas is het ‘broeikaseffect’ dat op warme dagen kan ontstaan. Dit kun je voorkomen door een schaduwdoek te gebruiken.

Een overkapping van polycarbonaat

Polycarbonaat is een kunststof. Het is stevig en transparant materiaal, dat bestand is tegen weer en wind. Zo kan het, in tegenstelling tot andere kunststoffen, hoge temperaturen verdragen maar ook hevige sneeuwval en zware stormen. Een terrasoverkapping van polycarbonaat is 250 keer sterker dan glas. Je kunt kiezen voor transparante platen, maar ook voor mat glas. Deze laatste optie laat minder licht door, waardoor het niet zo broeierig wordt op dagen dat de zon volop schijnt.

Leestip: Wonen in Amsterdam, alles wat je moet weten!



Heb ik een vergunning nodig voor een terrasoverkapping?

Of je een terrasoverkapping vergunning nodig hebt is afhankelijk van de hoogte van de overkapping en de hoogte van je woning. Daarnaast let de gemeente erop of de overkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg. De meeste terrasoverkappingen zijn vergunningsvrij. Is hij maximaal 2,5 meter breed, dan mag de overkapping 4 meter hoog worden zonder vergunning. Buiten de 2,5 meter zone geldt een maximale hoogte van 3 meter. Je moet ook een aanvraag indienen als:

  • de overkapping groter is dan 30 vierkante meter,
  • hij meer dan 50 procent van het tuinoppervlak inneemt
  • hij als hoofdwoning wordt gebruikt
  • de terrasoverkapping zichtbaar is vanaf de openbare weg