Welk matras is het best voor jouw slaaphouding?

We brengen gemiddeld een derde van ons leven slapend door, goede ondersteuning en de juiste houding tijdens het slapen zijn daarom belangrijk! Hiermee ondersteun je een goede nachtrust en uitgeslapen ochtenden. Maar welk matras is het best voor jouw slaaphouding? We hebben alle facts & specs voor je op een rij gezet.

Welk slaaptype ben jij?

Iedereen heeft zijn eigen slaaphouding. De één krult zich op als een baby, de ander strekt zich helemaal uit en gebruikt de volle breedte van het matas. Slaapexperts onderscheiden drie verschillende slaaptypen: buikslapers, rugslapers en zijslapers. Welk type je bent, zegt dus iets over je slaaphouding. Op je rug slapen is de beste manier om te rusten. Op die manier ontspant de complete wervelkolom. Welk matras het best bij jou past o.a. afhankelijk van je slaaphouding en de mate van nachtelijk zweten.

Sizewijzer

De maat is natuurlijk ook van belang bij het kiezen van het beste matras. De standaardmaat voor een eenpersoonsmatras is matras 90×200. Voor een tweepersoons is 180×200 gemiddeld. En er zijn ook afwijkende maten, zoals 100×200 of 200×200. Je kunt je oude matras gebruik om de juiste maten te noteren of de binnenkant van je bedbodem opmeten!

Welk matras past bij jouw slaaphouding?

Wie op zijn of haar zij slaapt, moet op andere punten worden ondersteund dan wie op zijn buik slaapt. En hetzelfde geldt voor rugslapers. Je kunt je dus voorstellen dat het beste matras voor iedereen anders is. Goede ondersteuning zit hem vooral in het kiezen van de juiste vulling. Bij vrijwel alle matrassen bestaat de vulling uit meerdere lagen van verschillende materialen: pocketvering, traagschuim en koudschuim bijvoorbeeld. De materialen, de dikte van de lagen en in welke volgorde de vulling ligt bepalen welk matras jou het best ondersteunt, ventileert en het slaapcomfort. 

Welk matras voor buikslapers?

De meeste buikslapers liggen het lekkerst op een medium-firm matras. Een zachte toplaag voorkomt hierbij oncomfortabele druk op de buik en is erg belangrijk. Schuimmatrassen en matrassen met een toplaag van schuim bieden een goede combinatie van zachtheid en de juiste ondersteuning. 

Welk matras voor rugslapers?

Ben je een rugslaper? Ga dan voor een niet te hard matras. Traagschuim of koudschuim is je beste optie voor een optimale nachtrust!

Welk matras voor zijslapers?

Zijslapers zijn het best gediend met stevige koudschuimmatrassen of pocketveringmatrassen met individueel verpakte veren.

Leestip: Leuke rolgordijnen voor de kinderkamer