Wat zijn WTW-filters? En wat zijn de voordelen?

Je kunt nog zo goed ventileren, er zullen altijd bepaalde stofdeeltjes in je huis ronddwarrelen. En bovendien verlies je een hoop warmte als de de ramen continu open zet. Er is een manier om gezonde lucht in huis te halen, zonder dat je warmte verliest. In veel nieuwbouwwoningen wordt standaard een WTW-unit met filter geplaatst. Wat zijn WTW-filters? En welke voordelen heeft een dergelijk ventilatiesysteem nog meer?

Wat zijn WTW-filters?

Veel nieuwbouwwoningen zijn dus voorzien van WTW-filters, maar wat zijn WTW-filters precies? De letters WTW staan voor ‘Warmte Terug Win’. Dergelijke filters worden geplaatst in warmte-terug-win-units. Dit is een ventilatiesysteem dat koude buitenlucht aanzuigt, het filtert en vervolgens langs een warmtewisselaar in huis blaast. Op die manier krijg je dus gezonde buitenlucht in huis, die lekker warm is. Een duurzaam ventilatiesysteem, want er wordt geen gas gebruikt om je huis op te warmen!

Wat zijn WTW-filters in de zomer waard?

‘s Zomers hoeft je huis natuurlijk niet te worden opgewarmd. Wat zijn WTW-filters in warme periodes dan nog waard? Want ook met temperaturen boven de 30 graden is een beetje gezonde buitenlucht in huis wel zo prettig! Heb je geen verwarming meer nodig? Dan kun je de warmtewisselaar uitschakelen. De koude buitenlucht wordt nog steeds gefilterd door een WTW-filter, maar komt niet langs de warmtewisselaar. Hierdoor wordt het huis op een duurzame manier geventileerd.

Leestip: Goede ventilatie voor een gezonder leven

Wat zijn de voordelen van een WTW-filter?

  • Een WTW-unit en WTW-filters zorgen voor een aanzienlijke besparing in energie.
  • Een WTW-filter filtert vuil en stofdeeltjes uit de lucht en zorgt zo voor schonere lucht in huis. Dit is natuurlijk voor iedereen gezond, maar voor mensen met een allergie voor stof echt een uitkomst!
  • Het huis wordt op een duurzame manier geventileerd. Je gebruikt geen gas op te verwarmen.

Welke WTW-filters zijn er?

Eens in de zoveel tijd moet je filter worden vervangen. Dat is wel zo verstandig, als je de lucht in huis schoon wilt houden. Er zijn verschillende soorten WTW-filters. Niet elk systeem is hetzelfde. Zo zijn er bijvoorbeeld ook modellen waarbij de warmtewisselaar niet kan worden uitgeschakeld. Check dit goed voordat je een systeem aanschaft! Ook de merken lopen uiteen. Brink filter is een bekende speler op de markt. Daarnaast zijn er ook verschillende filterklassen en typen. Ze zijn per stuk verkrijgbaar of als set.