Wat is de beste airco voor thuis?

De Nederlandse zomers worden warmer. Temperaturen van boven de 30 graden komen steeds vaker voor en dat is zweten geblazen! Een airco zorgt ervoor dat het binnen lekker aangenaam blijft. Wat zijn de beste modellen? En waar let je op als je een nieuwe airco koopt? We hebben alle specs voor je op een rij gezet.

Een split airco

Split airco installeren

Een split airco heeft een unit voor buiten en één of meerdere binnenunits. Dit is de meest comfortabele manier om je huis te verkoelen. Hij wordt meestal als vaste airco geplaatst, maar er zijn ook mobiele split airco’s. 

De binnenunits worden in huis geplaatst: aan de wand, het plafond of op de vloer. Het buitengedeelte staat in de tuin of op een plat dak. Beiden zijn met elkaar verbonden. De leidingen worden in de muur of kabelgoten weggewerkt, daar zie je niets van.

De prijzen van split airco’s lopen uiteen van 1.500 tot 3.500 euro.

Leestip: Goede ventilatie voor een gezonder leven!

Een airco zonder buitenunit

Monoblock

Sommige mensen storen zich aan de (vaak grote) buitenunits van split airco’s. Die mensen kunnen kiezen voor een monoblock airconditioning. Bijkomend voordeel is dat de installatie voor dit soort modellen minder intensief is en dus goedkoper. 

Een nadeel van de monoblock airco is dat je hiermee wel meer herrie in huis haal. Bij een split airco wordt het zware werk in de buitenunit gedaan, daar hoor je binnen niets van.

Voor een monoblock airco betaal je tussen de 1.200 en 3.000 euro.

Een mobiele luchtverkoeler

Mobiele luchtverkoeler

Naast airco’s, zijn er ook luchtverkoelers. Die zijn minder krachtig dan hun grote broer. Deze luchtverkoelers hebben een lade aan de achterzijde, die je vult met koud water – het liefst met zoveel mogelijk ijs erin. 

Het systeem zuigt warme lucht aan, pompt het koude water op en sproeit minuscule druppels de kamer in waardoor de temperatuur in huis afkoelt. Een luchtverkoeler is een stuk minder effectief dan een airco, hiermee maak je de kamer max. 5 graden koeler.

Mobiele luchtverkoelers zijn al te koop vanaf 50 euro.