Verhuizen checklist – 5 tips voor je oude én nieuwe woning

Verhuisplannen? Dan heb je waarschijnlijk behoorlijk wat to do’s op je lijstje staan. Nieuwe vloeren, behang, verf, verhuisdozen, de adreswijzigingen, een klusploeg en nieuw meubilair. Om er zeker van te zijn dat je niets vergeet, heeft Dikke Titels de verhuizen checklist voor je opgesteld met 5 ultieme tips voor je oude én nieuwe woning.

1. Zelf verhuizen of een verhuisservice?

Voordat je kunt inpakken, opruimen en klussen moet je eerst voor jezelf op een rij zetten hoe groot de klus is en of je dit zelf wilt doen of gaat uitbesteden. Ga je verhuizen naar een woning in de buurt, dan kun je het grootste gedeelte van het werk wellicht zelf doen. Verhuis je naar een andere stad, dan is het misschien verstandig om een professionele verhuizer in te huren. Overal in Nederland zijn erkende verhuizers te vinden, verhuisservice Amsterdam bijvoorbeeld, of een erkend bedrijf bij jou in de buurt. Verhuizen met een professional is duurder, maar het kan je wel veel werk uit handen nemen. De prijzen verschillen per aanbieder, doe een goede research voordat je de knoop doorhakt.

2. De juiste tools

Zorg ervoor dat je op tijd alles in huis hebt wat je nodig hebt. De juiste gereedschappen bijvoorbeeld, verf, behang, de nieuwe vloeren en je nieuwe interieur. Verhuis je naar een appartement dat zich niet op de begane grond bevindt, dan kan een lift van Verhuislift.nl je een hoop werk uit handen nemen! Zijn er zaken die je door een klusteam laat doen, bestel dan op tijd. Sommige bedrijven hebben een levertijd die kan oplopen tot zes á tien weken. En vergeet ook de versnaperingen niet: koffie en broodjes voor de harde werkers.

Leestip: Verhuisplannen? Dit zijn je to do’s en grootste kostenposten

3. De adreswijzigingen

Geef je nieuwe adres tijdig door. Aan vrienden en familie, maar ook aan instanties. Zo moet je jezelf officieel inschrijven bij de gemeente op het nieuwe adres, verzekeraars op de hoogte stellen en ook zorginstellingen zoals de huisarts en tandarts op de hoogte brengen. Voor gas, water, licht, internet, televisie en telefonie moet je nieuwe contracten afsluiten op je nieuwe adres. Heb je schoolgaande kinderen? Meld ze op tijd aan bij een nieuwe school of kinderdagverblijf!

4. Schoonmaken voor en na het verhuizen

Laat je een huurwoning achter, dan verwacht de verhuurder dat je de boel schoon oplevert. En ook bij een koopwoning is het voor de nieuwe bewoners wel zo prettig als het netjes is! Ammoniak is je ultieme hulpmiddel tijdens een goede schoonmaakbeurt. Voor hardnekkig vuil zijn schuursponsjes onmisbaar. En denk ook aan schoonmaakhandschoenen, want al die chemische stoffen zijn niet fijn voor je huid! Zijn alle klussen geklaard in je nieuwe huis, haal dan ook even een doek over je nieuwe inboedel, stof en gruis gaat in alle hoekjes en gaatjes zitten!

5. Plan een housewarming!

Last but not least: de housewarming! Na al het harde werken, is het tijd voor een feestje. Dat heb jij verdiend, maar je verhuisploeg zeker ook! Een vrijdagmiddagborrel, een themafeestje in de tuin of een gezellige get together in je nieuwe woonkamer. Zorg voor de nodige hapjes en drankjes en geef je vrienden en familie een tour door je nieuwe huis.

Foto: Erda Estremera