Tuinhuis kopen? Tips voor het vinden van een geschikt model

Beschik jij over een riante tuin en wil je de ruimte efficiënt gebruiken? Een tuinhuisje is de ideale opberger voor gereedschap, fietsen, de tuinset en andere spullen die je ‘s winters even niet nodig hebt. En ook voor extra leefruimte is hij ideaal: als thuiskantoor bijvoorbeeld, of als gastenverblijf. Ga je een tuinhuis kopen, dan is het goed om vooraf rekening te houden met de invulling die je eraan wilt geven. In dit artikel hebben we een aantal tips verzameld, die je kunt gebruiken bij je zoektocht naar een geschikt model.

Tuinhuis kopen

Tuinhuis kopen als gastenverblijf

Een tuinhuis kopen is niet iets dat je iedere dag doet. Het is dus goed om je eerst te oriënteren. Waarvoor wil je hem gaan gebruiken? Hoeveel extra ruimte heb je hiervoor nodig? Heb je een voorkeur voor het materiaal? Hoe zorg je ervoor dat hij qua look & feel bij de rest van je tuin past? Maak een lijst met actiepunten voor jezelf en ga hiermee op zoek naar passend aanbod. Je kunt je zoektocht het best online beginnen. Zo weet je wat het aanbod is en wie de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt, voordat je een afspraak inplant bij een specialist.

Leestip: Tuininspiratie voor 2020 en 2021

Verschillende soorten tuinhuisjes

Het aanbod is zeer gevariëerd. Tuinhuisjes zijn er letterlijk in elke soort en maat. Om je alvast wat beter te kunnen voorbereiden, hebben wij ze voor je op een rij gezet.

Een houten tuinhuis kopen 

Tuinhuisjes van hout zijn veruit het populairst. Ze doen je denken aan de typisch Oostenrijkse vakantiehuisjes die je tegenkomt op je wintersportvakantie. Ze bestaan uit verschillende planken, die horizontaal op elkaar zijn gebouwd. Er zijn ook tuinhuisjes die van houten balken zijn gemaakt. Bij de expert kies je uit standaardafmetingen, of een tuinhuis op maat.

Een kunststof tuinhuis

Een tuinhuis van kunststof kan ook. Voordelen van kunststof zijn dat het niet gaat werken bij warm of koud weer en dat het onderhoudsarm is. Meer dan een periodieke schoonmaakbeurt is niet nodig! Ook deze modellen zijn er in verschillende maten.

Een tuinhuis met overkapping

Tuinhuis met overkapping

Net als een terras met overkapping, kun je ook een tuinhuis met overkapping kopen. Dit is een model met een veranda als entree. Als je het tuinhuisje puur praktisch wilt gebruiken is dit een overbodige luxe, maar voor je thuiskantoor of gastenverblijf is het wel erg leuk! Het geeft je huisje een karakteristieke look.

Extra’s voor je tuinhuis kopen

Met extra’s bedoelen we in dit geval niet zo zeer de inrichting of praktische opbergers voor binnen, maar extra’s voor de uitraling. Wil je bijvoorbeeld ramen in je tuinhuis? Een extra brede deur? Houten luiken? En kies je voor een schuin dak of voor een plat dak? Ook dit soort dingen kun je het best vooraf alvast voor jezelf op een rijtje zetten.