Tips voor het kiezen van een schilderij voor in de woonkamer

Een onpersoonlijke woonkamer wil natuurlijk niemand! De ideale manier om een woonkamer wat meer persoonlijkheid te geven, is met een mooi schilderij. En een schilderij zorgt niet alleen voor karakter, maar ook voor meer levendigheid in een interieur. Hoe kies je precies het juiste schilderij voor in de woonkamer? Tips & inspiratie.

Stijl & thema

Schilderij voor in de woonkamer - welke stijl

Zorg ervoor dat de stijl van het schilderij past bij jouw karakter en bij het karakter van het interieur zelf. Ga daarom niet voor de standaard schilderijen, zoals de skyline van New York of de Eiffeltoren. Bedenk waar jij gelukkig van wordt en wat jij wilt dat het schilderij uitstraalt. Wil je gaan voor een serene sfeer? Ga dan voor een idyllische havenstad of de zee. Houd je van modern? Dan kun je kiezen voor een meer abstract schilderij.

Harmonie van kleuren

Moderne kunst aan de muur

Met een schilderij kun je twee kanten op: of hij past perfect bij de rest van de kleuren in de woonkamer, of hij staat in contrast met de rest van het interieur. Ga uit van wat je zelf het mooist vindt. Wil je je woonkamer iets sprekender maken, omdat je de kleuren nu wat saai vindt? Ga dan voor een schilderij met veel kleuren. Zo kun je een kleurrijk schilderij van Goossens kopen om meer kleur in huis te brengen. Maar vind je je woonkamer juist chaotisch, dan is het slim om te kiezen voor een wat rustiger schilderij.

Locatie van het schilderij

Locatie voor schilderij voor in de woonkamer

Wanneer je een schilderij hebt aangeschaft, dan rest nog de vraag waar je deze op gaat hangen. Meestal is er boven de bank een lege ruimte waar een schilderij prachtig zou staan. Volg bij het plaatsen van het schilderij de vorm van de muur. Een breed schilderij komt beter tot zijn recht op een brede muur, terwijl een langwerpig schilderij juist mooier staat op een smalle, hoge muur.

Lijsten

Welke lijst voor je schilderij voor in de woonkamer

Tot slot is niet alleen het schilderij zelf, maar ook de omlijsting belangrijk. Want niet alleen het schilderij, maar ook de lijst kan bijdragen aan een bepaalde sfeer. Lijsten zijn eveneens een kwestie van smaak, omdat je ze in allerlei stijlen kunt aanschaffen. Zorg ervoor dat de lijst niet afleidt van het schilderij en juist de impact ervan benadrukt. Ga dan ook niet voor een opvallende lijst wanneer het schilderij zelf niet erg opvallend is.

Foto´s: Unsplash en Freepik