Tips voor een terrasoverkapping in de tuin!

Nu we meer tijd thuis doorbrengen, willen we hier graag zo aangenaam mogelijk vertoeven. En dat betekent: optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt! In de tuin bijvoorbeeld, die er ‘s winters vaak een beetje treurig en verlaten bij ligt. Met een terrasoverkapping in de tuin kun je het hele jaar door warm en droog buiten zitten. Welke terrasoverkappingen zijn er? Wat past bij jouw woning? En waar moet je rekening mee houden voordat je hem kunt laten plaatsen? Tips!

Een terrasoverkapping in de tuin

Een terrasoverkapping is een aanbouw voor je woning, die een deel van de tuin overdekt. Een bijgebouw voor extra woonruimte en woongenot. Er zijn verschillende soorten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een terrasoverkapping van hout, van aluminium, glas of van polycarbonaat. De afmetingen verschillen per stuk. Er zijn standaardformaten, maar de meeste mensen kiezen voor een terrasoverkapping op maat.

Leestip: Tuininspiratie voor 2020 en 2021

Heb ik een vergunning nodig voor mijn uitbouw?

Voor een terrasoverkapping in de tuin is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Er zijn wel uitzonderingen. Als de uitbouw vanaf de openbare weg zichtbaar is bijvoorbeeld, als hij breder is dan 2,5 meter of meer dan 4 meter hoog. De richtlijnen voor de aanvraag kunnen per gemeente verschillen. Gemiddeld gezien krijg je na maximaal 10 weken uitsluitsel over je aanvraag. Het is dus verstandig om het papierwerk tijdig in te dienen, zodat je op tijd kunt starten met de uitbouw. Je moet een vergunning aanvragen als:

  • de overkapping meer dan 30 vierkante meter omvat
  • hij meer dan 50 procent van de tuin inneemt
  • als hoofdwoning wordt gebruikt
  • zichtbaar is vanaf de openbare weg

Welke terrasoverkapping in de tuin?

Meer woonruimte betekent niet alleen meer woongenot, het levert ook een meerwaarde voor je huis op. In de ontwerpfase is het goed om rekening te houden met het woningtype. Een ultra moderne terrasoverkapping van polycarbonaat doet de uitstraling van je karakteristieke jaren ‘30 woning geen goed. In dit geval kies je liever voor hout of glas, of een combinatie van beiden. Bij een moderne woning past een strakke look & feel. Hier komt polycarbonaat juist wel goed tot zijn recht, of een overkapping van kunststof. Een andere keuze die je moet maken bij maatwerk is of je voor een open uitbouw kiest, of voor één met zijwanden. De wanden zijn in de meeste gevallen van glas of speciaal gelaagd glas, dat extra sterk is en geluiddempend werkt. Heb je een smalle tuin die door muren is omringd? Dan kan de overkapping ook tussen deze muren worden geplaatst.