Spots als basis in ieder interieur

Spots zijn de ideale basisverlichting. In tegenstelling tot plafondlampen, hebben ze een strakke look & feel. Anno 2020 kiezen de meeste mensen voor inbouwspots, die letterlijk helemaal opgaan in je interieur. Welke verschillende typen zijn er? Wat zijn de voordelen? En hoe installeer je spotjes? 

Functionele spots of spotlights?

Spotjes passen in elk interieur: van klassiek tot landelijk en van romantisch tot modern. Voor functioneel licht in de badkamer of keuken, of om woondecoratie in de spotlights te zetten. Lichtbundels zijn er in verschillende diameters, van smal tot extra breed. Check bij spot armaturen bestellen of de spots de juiste diameter van de lichtbundel hebben. Voor functioneel licht is een diameter van 48 of 60 gewenst, maar voor het oplichten van een specifieke hoek is een diameter van 10 toepasselijker. 

Inbouwspots

In nieuwbouwwoningen worden inbouwspots al steeds vaker standaard geïnstalleerd. Een inbouwspot heeft een minimale diepte van 15 tot 20 cm nodig, afhankelijk van de armatuur. Een goed lichtplan is essentieel om de juiste lichtplekken te bepalen. 

Woonkamer, badkamer en keuken

In de woonkamer worden spots vaak op plekken gebruikt die uitgelicht moet worden, boven een grote kamerplant bijvoorbeeld of in de serre. Spots worden ook veelvuldig in het plafond geplaatst voor boeken- en garderobekasten. Naast de woonkamer, lenen ook de keuken en badkamer zich perfect voor spots. Boven de spiegel, het kookeiland of aanrechtblad geeft het functioneel licht. 

Leestip: Woonaccessoires voor herfst/winter 2020

Spotjes installeren

Spots worden in nieuwbouwwoningen vaak al standaard gebruikt, hier wordt bij de bouw al rekening mee gehouden. In bestaande woningen is inbouw dikwijls niet mogelijk zonder ingrijpend breek- en freeswerk. Vaak wordt vanuit een bestaand lichtpunt in het plafond gekozen voor opbouwspots. Door te kiezen voor een armatuur met verschillende spots kan toch het gewenste lichteffect bereikt worden. Laat dit altijd door een professional doen! 

Foto: Trude Jonsson Stangel