Solar verlichting: alles over lampen op zonne-energie

We zijn tegenwoordig allemaal op zoek naar duurzame oplossingen. Op het werk, onderweg, maar ook thuis. En nu het voorjaar weer in volle bloei staat, gaan we weer massaal de tuin zomerklaar maken. Daar hoort ook goede verlichting bij! Solar verlichting is buitenverlichting op zonne-energie. De lampen laden zichzelf overdag op met zonlicht en gebruiken dit om jouw tuin ‘s avonds in het zonnetje te zetten. Hoe werkt solar verlichting? En welke soorten en maten lampen zijn er? Alle ins & outs!

Hoe werkt solar verlichting?

‘Solar’ is het Latijnse woord voor zon. Solar verlichting betekent dus letterlijk ‘zonneverlichting’. De lampjes hebben een sensor, waarmee ze zonlicht opvangen, om het ‘s avonds, in de vorm van energie, terug te geven. Dit is niet alleen super duurzaam, omdat je geen stopcontact of batterijen gerbruikt, maar werkt ook heel efficiënt in de tuin. Je hebt namelijk geen last van snoeren!

De maten en modellen

Solar buitenverlichting is er in net zo veel soorten en maten als concullega’s zoals ledverlichting en smart verlichting. Solar lampen zijn er van groot tot klein: van een hangende lantaarn voor naast de voordeur, tot een grote vloerlamp voor op het terras en alles wat daartussen zit. Tip: geef je solarlamp altijd een zonnig plekje, waar hij overdag genoeg licht kan absorberen. Merk je dat je lamp ‘s avonds weinig licht geeft? Dan heeft hij te veel in de schaduw gestaan.

2021 trends voor solar verlichting

Op het gebied van buitenverlichting zien we dit jaar weer de nodige trends. Zo zijn sensorlampen nog steeds een onmisbare basic in elke tuin en zien we in 2021 ook nog steeds veel sfeervolle partyverlichting. Nu de terrassen dicht zijn, maken we het massaal gezellig in eigen tuin! Opblaasbare jacuzzi’s en buitenkeukens zijn bijvoorbeeld ook nog steeds erg in treks. We hebben 3 trends voor solar verlichting op een rij gezet.

Leestip: De badkamer van de toekomst – tips voor een upgrade

#1 Solar partyverlichting

Boven je terras, de buitenkeuken of langs de schutting: Nederland is nog steeds massaal aan de partyverlichting. Het geeft een sfeervolle Ibiza vibe, een vakantie in eigen tuin!

Solar partyverlichting

#2 Een grote eyecatcher op het terras

Het terras mag anno 2021 lekker shinen! Met een grote vloerlamp in de hoek bijvoorbeeld, of een pittoreske lantaarn. Je lamp moet de show stelen!

#3 Sensorlampen

Sensorlampen zijn nog steeds een gewilde basic in de tuin. Ze gaan aan als de sensor beweging signaleert en zijn perfect voor naast de deur. De voordeur, achterdeur of de schuurdeur, zodat je het slot gemakkelijk kunt vinden en ongewenst bezoek wordt afgeschrikt door het licht.