PVC, hout of vinyl op de vloer? Alle voordelen

Er zijn nogal wat mogelijkheden voor een vloer in huis. Hout is nog steeds een veel gekozen materiaal: een tapisvloer, licht parket en lamelparket bijvoorbeeld. Maar ook PVC en vinyl zijn populair. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Wat is praktisch en welke vloer past het best bij jouw woonsituatie? 

Welke vloer past bij jou thuis?

Ben je toe aan een nieuwe vloer voor de woonkamer, slaapkamer, hal of keuken maar weet je niet welk materiaal het best bij jou past? Een overzicht + de voor- en nadelen van de drie meest verkochte vloersoorten.

PVC 

PVC vloeren hebben nogal wat voordelen. Het krimpt niet en zet ook niet uit. Deze eigenschap maakt het uitermate geschikt voor vloeren met vloerverwarming. PVC wordt gelegd zonder een ondervloer, waardoor de relatief dunne vloer een goede warmtegeleiding heeft. Omdat dit materiaal niet werkt kan het in elke ruimte worden gelegd, zelfs in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Deze vloer is zeer slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Eén waar je jarenlang plezier van hebt dus!

Hout

Tapisparket bestaat uit massieve houten planken met verschillende diktes en lengtes. Tapis wordt gebruikt voor visgraatparket, strokenparket, de Hongaarse punt en parket in blokvorm. Deze vloersoort is zowel massief, als gelaagd verkrijgbaar. Lamelparket, of systeemparket, is een product waarbij lagen hout kruislings op elkaar worden verlijmd. De bovenste laag is van massief hout. De onderlaag is van hoogwaardige multiplex. Een alternatief voor hout is bamboe, laminaat of PVC hout.

Vinyl

In de living en slaapkamer zijn luxe vinylvloeren haast niet van echt hout te onderscheiden. Welke houtstijl je ook kiest, ze hebben altijd een karakteristieke uitstraling. De vinyl houtvloer geeft een warme sfeer. Kies je voor dit vloertype, dan heb je de keuze uit visgraat vinyl, vinyl klik laminaat, wit hout vinyl en rustiek hout vinyl. Vinyl vloeren zijn stil, warm en hebben een fijn loopcomfort.