Overstappen op elektrische apparaten in huis

Door de stijgende gasprijzen is verduurzamen actueler dan ooit. Overstappen op elektrische apparaten in huis is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. Hoe kun je elektrisch koken? Elektrisch verwarmen? En welke apparaten kun je nog meer vervangen voor een e-variant? Wij helpen je om de switch naar duurzaam en goedkoop wonen te maken.

Gasprijzen en stroomprijzen

De gasprijzen vs. de stroomprijzen

Op dit moment (juli 2022) is de gemiddelde gasprijs per m3 €2,214. Dit is de prijs inclusief 9% BTW, energiebelasting en ODE. De gasprijs in Nederland is enorm gestegen. Dit komt o.a. doordat we in najaar 2022 volledig van het Russische gas af moeten zijn. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 1.170 m3 gas, wat neerkomt op een jaarlijkse gasnota van 2.590 euro. Dat is ruim 215 euro per maand

De gemiddelde stroomprijs is momenteel 0,517 euro per kWh. Ook deze prijs is inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW.  De Nederlandse overheid stimuleert de overstap van gas naar stroom met een korting op de energiebelasting. Deze is al in de prijs meegenomen. Op jaarbasis gebruikt een huishouden gemiddeld 2.384 kWh elektriciteit. Dit komt neer op een energienota van 1.233 euro per jaar en 102 euro per maand.

Is overstappen op elektrische apparaten goedkoper?

Om te berekenen of overstappen op elektrische apparaten voordeliger is, heb je niet alleen de prijzen per m3 en kWh nodig, maar moet je ook weten welke verandering dit teweeg brengt binnen het verbruik. Misschien verbruikt een elektrische kookplaat in verhouding wel een stuk meer dan een gasfornuis en levert dit je onderaan de streep geen voordeel op. 

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?

Een praktijkvoorbeeld

Wij stookten in november 2021 een maand lang alleen op elektriciteit. Alleen al met deze overstap daalde ons gasverbruik met 87%. In november 2020 verbruikten we 146 m3 gas, tijdens ons onderzoek in november 2021 19 m3. 

Aan de andere kant steeg ons stroomverbruik natuurlijk. Dit ging van 109 kWh in november 2020 naar 529 kWh toen we elektrisch stookten in november 2021. Een stijging van 460%. 

De berekening

Op basis van de huidige prijzen voor gas en stroom levert dit onderstaande berekening op.

  • Een maand verwarmen op gas
TypeVerbruikPrijs
Gas146 m3 € 323,24
Stroom109 kWh € 56,35
TOTAAL€ 379,59

  • Een maand elektrisch verwarmen
TypeVerbruikPrijs
Gas19 m3€ 42,07
Stroom529 kWh€ 273,49
TOTAAL€ 315,56

Zoals je ziet is elektrisch stoken op basis van de huidige prijzen voor gas en elektriciteit dus 17% goedkoper. Of het ook loont voor andere apparaten in huis zul je per item moeten berekenen, op basis van het verschil in prijs en verbruik. De verwarming is vaak de grootste gasverbruiker in huis, deze overstap levert het meest op.

In ons artikel ‘Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?’ gaan we dieper in op de mogelijkheden van elektrische verwarming.

Stap voor stap overstappen op elektrische apparaten

Ben je van plan om de overstap naar elektrisch wonen te maken? Dan kun je dit het best stapsgewijs doen. Je moet bijvoorbeeld eerst een warmtepomp laten installeren om hier een  watergedragen (vloer)verwarming op aan te kunnen sluiten. De verduurzaming van je woning vraagt om het nodige budget. Ook dit is voor veel mensen een reden om niet alles in 1 keer te doen.

Elektrisch verwarmen goedkoper

Overstappen op een warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame oplossing voor de verwarming van je huis en kraanwater. Hiermee hoef je dus geen gebruik meer te maken van gas voor zowel je verwarming, als douche- en kraanwater. Hij werkt op elektriciteit en is hiermee een milieuvriendelijk alternatief voor je cv-ketel. De gemiddelde prijzen van een warmtepomp liggen tussen de 4.000 en 6.000 euro inclusief installatie. Die investering verdien je terug met de besparing op gas die een warmtepomp oplevert.

Elektrisch verwarmen

Elektrisch verwarmen kan op verschillende manieren. Met een elektrische vloerverwarming bijvoorbeeld, met losse kachels en elementen die werken op stroom en elektrisch stoken met infrarood verwarming. Elk van deze mogelijkheden heeft een ander verbruik. De monteur kan je precies vertellen hoeveel kWh de verwarming die je laat installeren verbruikt. Wij hebben in ons onderzoek elektrische warmteblazers gebruikt. Die hebben gemiddeld 1.500 watt en verbruiken bij 500 blaasuren in een jaar tijd 750 kWh = € 387,75. Elektrische blazers zijn van bovenstaande 3 opties de grootste stroomverbruikers. Met een elektrisch vloer- of infraroodverwarming kan je voordeel dus alleen maar oplopen. Je zult dan in verhouding geen 17% besparen tegenover gas, maar 25% of misschien nog wel meer! Een infrarood verwarming is de zuinigste elektrische verwarming op de markt.

Een elektrische kookplaat

Bij elektrisch koken zit het net even anders. De gemiddelde aanschafprijs van een inductiekookplaat is € 850,-. Iedereen kan overstappen van koken op gas naar koken op elektriciteit. Laat dit wel altijd veilig door een elektricien doen! Huishoudens die op gas koken gebruiken hiervoor gemiddeld 37 m3 per jaar. Dit kost je met de huidige gasprijzen € 81,92. Met een inductiekookplaat verbruikt een gemiddeld Nederlands huishouden 175 kWh stroom per jaar. Dit komt neer op € 90,48. Elektrisch koken is dus, zelfs met de huidige belastingkorting op elektra, nog iets duurder dan koken op gas. Dit komt door het hoge verbruik. In de toekomst komen er wellicht geïnnoveerde modellen op de markt, die dit probleem verhelpen. Vind de beste elektrische kookplaat voor thuis!

Zonnepanelen laten installeren

Zonnepanelen laten installeren

Met zonnepanelen investeer je in een duurzame toekomst thuis. De gemiddelde prijs van 10 zonnepanelen is 5.500 euro (ex. btw). Om een gemiddeld stroomverbruik van 2.384 kWh per jaar op te wekken, heb je 8 zonnepanelen van 330 wattpiek nodig. Als je zelfvoorzienend bent in stroom, dan is overstappen op elektrische apparaten in huis nóg interessanter. Je kunt al deze apparaten dan ‘voeden’ met eigen zonne-energie en betaalt op die manier niets voor het gebruik. Sommige mensen wekken zoveel energie op met hun panelen, dat ze stroom overhouden. Deze energie kun je terugleveren aan de energiemaatschappij, waardoor je geld terug krijgt.

Leestip: Waarom is wind- en zonne-energie de toekomst?
Leestip: Hoe weet je of zonnepanelen goed getest zijn?
Leestip: Zonnepanelen schoonmaken? Tips

Dag- en nachtstroom

Gebruik je nog wel stroom van de energieleverancier? Dan is je timing ook iets om rekening mee te houden. Bij het afsluiten van een contract voor gas en licht kun je kiezen of je gebruik wilt maken van dubbele tarieven. Doe je dit niet? Dan betaal je een vast bedrag voor dag en nacht. Doe je dit wel? Dan is je dagtarief iets hoger dan wanneer je een enkeltarief hebt en je nachttarief lager. Tussen 6 of 7 uur ‘s morgens (dit verschilt per aanbieder) en 11 uur ‘s avonds gebruik je dagstroom. De overige uren vallen onder het nachttarief. In de nachtelijke uren is stroom goedkoper en dit daltarief geldt ook op officiële feestdagen, zoals Pasen en Kerst. Hoe meer elektriciteit je tijdens de goedkope uren gebruikt, des te meer voordeel kun je uit een dubbeltarief halen. De dag- en nachttarieven van energiemaatschappijen verschillen per aanbieder.

Subsidie voor de verduurzaming van je woning

Voor de verduurzaming van je woning kun je als huiseigenaar subsidie aanvragen. De Nederlandse overheid heeft hiervoor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) gereserveerd. Die kan worden aangevraagd bij de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas), aansluiting warmtenet. Aanvragen lopen via het gemeenteloket. Sinds 1 januari 2022 is de ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen en (hybride) warmtepompen met een vermogen groter dan 1 kW verhoogd van 20% naar 30% van de totale investeringskosten. Voor overige investeringen geldt nog steeds een maximum vergoeding van 20%.