Nieuwe cv-ketel kopen? Check deze 3 punten!

Het gebeurt altijd op het meest onverwachte moment, als het nét even niet uitkomt: je cv-ketel werkt niet meer! Een acuut probleem, want hoe moet er nou gedoucht worden? En het huis verwarmd? Toch is het goed om geen overhaaste beslissing te nemen en alles goed op een rij te zetten voordat je een nieuwe cv-ketel koopt. Welke soorten zijn er? Wat zijn de vereisten? En ga je kopen, huren of leasen?

Een nieuwe cv-ketel

Of het nu gaat om Intergas ketels, HR ketels, een boiler of welke ketel dan ook: een probleem met de cv moet snel worden opgelost. Hét moment om te kiezen voor een nieuwe! Waar moet je op letten?

Een krachtige cv-ketel

Voor welk merk of type cv-ketel je ook kiest, één ding is van cruciaal belang: de ketel moet voldoende capaciteit hebben om je woning en tappunten goed en snel te verwarmen. Dit betekent dat je bij het selecteren van geschikte ketels allereerst op het vermogen moet letten. Bij het berekenen van het benodigde vermogen is de inhoud van je huis bepalend. Uitgangspunt is dat iedere kubieke meter woonruimte ongeveer 80 Watt aan energie nodig heeft. Is de inhoud van je woning in totaal 200 m2, dan heb je een cv-ketel nodig die een rendement heeft van tenminste 16 kW.

Leestip: Goede ventilatie voor een gezonder leven!

Het soort ketel

Het soort ketel is ook een aandachtspunt in je vooronderzoek. Zoek je een ketel om alleen het huis te verwarmen of moeten ook de waterkranen en de douche op de ketel worden aangesloten? Wil je zowel de centrale verwarming als de waterpunten verwarmen, dan heb je een combiketel nodig, ofwel een conventionele ketel. Is dit niet de bedoeling, dan kun je ook kiezen voor een zogeheten soloketel of een warmwaterboiler. Let hierbij ook op het verbruik van de ketel. Wil je energiezuinig stoken, kies dan voor een HD of UHD ketel.

Kopen, huren of leasen

Een cv-ketel kun je kopen, huren of leasen. Als je de ketel koopt dan betaal je voor de cv-ketel, installatie en het onderhoud. Eventuele mankementen zijn voor eigen rekening. Als je een cv-ketel huurt, betaal je maandelijks een bedrag voor de ketel en zijn de onderhoudskosten vaak gedekt. Het nadeel is dat je gebonden bent aan het contract en dit niet zomaar kunt opzeggen tenzij je een contract hebt afgesloten dat maandelijks opzegbaar is. Je kunt ook een cv-ketel leasen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand en aan het eind van de contractperiode is de ketel jouw eigendom. Geld lenen kost geld dus op lange termijn zijn de leasekosten aanzienlijk hoger dan wanneer je een cv-ketel koopt.

Foto: Freepik