Lekker luchtig slapen: tips voor een ventilerend matras

We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in bed, een goed matras is dus belangrijk! De keuze voor het juiste matras is persoonlijk. Hard of zacht? Een lattenbodem, veren of een boxspring? En ook de vochtregulatie is belangrijk, zeker bij nachtelijk zweten. Wat is een goed ventilerend matras? En welke soorten zijn er? Tips om lekker luchtig te slapen!

Goed slapen doe je zo!

Goed slapen en een gezonde nachtrust

Een gemiddeld mens verliest een kwart liter water per nacht! Een goed matras moet dus vochtregulerend en warmtewerend zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de gedurende de nacht de juiste ondersteuning krijgt. Dit is o.a. afhankelijk van je slaaphouding en lichaamsgewicht.

Een ventilerend matras

Latex en traagschuim worden warmer dan een veringmatras. Mensen die veel transpireren hebben baat bij een goed ventilerend matras en kunnen dus beter voor vering kiezen. Schuim kan ook, mits het een open celstructuur heeft. Traagschuim vormt zich, als het warm wordt, naar het lichaam. Je zet als het ware een afdruk in het matras. Nadeel is dat je minder bewegingsvrijheid hebt tijdens het slapen. Over het algemeen kun je deze richtlijnen aanhouden: polyether ventileert nauwelijks, koudschuim en een pocketvering matras zijn goed ventilerend en latex heeft dikwijls een matige ventilatie.

Leestip: Goede ventilatie voor een gezonder leven!

Boxsprings

Een boxspring bestaat uit het onderstel, het matras, een topdekmatras en een hoofd- en voetbord. In feite is het een combinatie van verschillende onderdelen. Voor de voering worden bonellveren of pocketveren gebruikt. Bij de bonellveren bestaat de vering uit een lange spiraaldraad, die in de lengte van de boxspring in verschillende lagen van links naar rechts loopt. Bij Pocketvering zitten de veren in zakjes die aan elkaar zijn gelijmd.

Boxspringmatrassen

Het matras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop het bed te liggen. Het matras zorgt voor de ondersteuning van het lichaam. Standaard liggen er pocketveringmatrassen op een boxspring. Deze zijn er in uiteenlopende maten: eenpersoons in 90×200, tweepersoons in 180×200 en matrassen 140×200 (de twijfelaar). Een goed ventilerend matras is voorzien van verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim, latex of paardenhaar. Het topdekmatras is een matras van 5 tot 20 cm dik, dat op het matras ligt en je ligcomfort verhoogt. Ook deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.