Led kan ook zacht! De revolutie van de gloeilamp

De voordelen van ledverlichting zijn bekend. Duurzaam omdat een ledlamp lang meegaat, hij heeft meer branduren. Zuinig omdat een ledlamp een laag vermogen heeft. De aloude gloeilamp is niet meer te koop omdat die meer warmte dan licht geeft. Spaar- en halogeenlampen zijn ook op hun retour. Maar hoe vind je ledverlichting die hetzelfde warme licht geeft? Tips & tricks. 

Led = 2300 Kelvin

Lichtkleur wordt bij ledverlichting gemeten in graden Kelvin (K). Hoe lager deze waarde, hoe warmer de kleur. Koelwit kent een kleurtemperatuur van 6500K, neutraal wit 4000K en een gemiddeld halogeenspotje 3000K. De led gloeilampen met de bekende fitting heeft in ongedimde stand een temperatuur van 2300K. Dit verklaart het verschil in lichtkleur. In de praktijk blijkt het vaak lastig om ledverlichting te vinden die hetzelfde warme licht geeft als een gloeilamp.Met de nieuwste technologieën zijn er inmiddels ledlampen op de markt die het sfeervolle warme licht nabootsen.

Flame

Flame lampen

Lampen die sfeervol warm licht geven worden flame lampen genoemd. Inmiddels is door de technologie een gloeilampvervanger ontwikkeld voor deze lamp: de Pharox Flame ledlampen. Deze ledlampen geven zeer zacht licht, vergelijkbaar met de oude flame gloeilamp.

Foto: Luana Azevedo

Leestip: 5x: trendy verlichting voor warme winterdagen

Spot on

Voor spotjes zijn er gu10 led lampen, verkrijgbaar in vele uitvoeringen en in dimbare en niet dimbare versies. Ze zijn er in verschillende lichtkleuren en lichtopbrengsten. Omdat de spots ook voor buiten geschikt zijn, voldoen ze aan de normen voor waterdichtheid. Een alternatief is de led Dimtone-technologie van Philips. Deze technologie is toegepast op twee ledlampen: een ledgloeilamp en een ledspot. Deze lampen maken dat de lichtkleur warmer wordt naarmate de lichtsterkte afneemt.

De fitting

De meest bekende fitting is de dikke E27 schroeffitting. ‘27’ is de diameter van de huls van het schroefdraad in milimeters. Deze fitting wordt gebruikt voor 230V; de E27 LED lampen. Maar ledverlichting is er ook voor lampen met een kleine fitting. Ook deze zijn verkrijgbaar in een warme kleur van ongeveer 2400K.

Hoofdfoto: Lai YuChing