Koken op gas of elektrisch koken?

Koken op gas is nog steeds heel populair in Nederland. Voordeel is dat je alle soorten pannen kunt gebruiken en dat de grootte van de vlam goed te regelen is. Elektrisch koken is milieuvriendelijker, het liefst op groene stroom natuurlijk, maar niet goedkoper. Wat is de beste keuze voor particulieren en professionals?

Koken op gas

In menig huishouden staat een groot gasfornuis. Grote fornuizen hebben vijf pitten of meer. Moderne gasbranders zijn compacter, stabieler en daardoor zuiniger dan hun voorgangers. Soms zijn de gaspitten op een glasplaat gemonteerd of zelfs eronder. Een speciale gasbrander die roodgloeiend wordt onder een keramische kookplaat, wordt gebruikt om vlees te laten sudderen. Koken op gas kost op jaarbasis ongeveer 20 euro per huishouden. 

Elektrisch koken

Elektrisch koken lijkt veel op het traditionele koken op gas: de kunt de temperatuur simpel en snel regelen. Omdat de kookplaat niet heet wordt, is koken op inductie een stuk veiliger: je kunt je vingers simpelweg nergens aan branden! Een ander groot voordeel is dat een elektrische kookplaat makkelijk schoon te houden is, hij heeft geen lastig schoon te maken gaspitten. Check wel of je pannen geschikt zijn voor inductie. In de bodem moet een stalen laag zitten die magnetisch is. Een elektrische kookplaat verbruikt ongeveer 200 kWh stroom. Per jaar kost elektrisch koken hiermee gemiddeld 35 euro. Mensen die van gas overstappen op elektrisch, halen het meeste voordeel uit de besparing op de verwarming.

Leestip: Duurzaam eten met minder mooie groenten

Een professioneel gasfornuis

De professionele gaskookplaat oogt traditioneel maar is up-to-date. De juiste apparaten zijn voorzien van elektrische ontstekingen, thermokoppelingen, zware branders en morspannen. De standaard uitvoering is aardgas, maar ze zijn ook leverbaar op propaangas. 

Elektrisch koken in de horeca

Steeds meer horeca-ondernemers kiezen bij een verbouwing voor elektrisch. De overheid wil iedereen in 2050 van het gas af hebben en steunt investeringen voor verduurzaming. Inductie staat op de energielijst van de Rijksoverheid, waarmee je ongeveer 45 procent van de investeringskosten mag aftrekken van de winst.

Foto: freestocks