Je volgende DIY-tuinproject: een verfrissende zwemvijver

Hou jij wel van een DIY-project en wordt het tijd voor een grotere uitdaging? Maak je eigen zwemvijver! Dit is niet alleen een verfrissende plek om te zwemmen, maar ook een natuurlijke oase voor planten en dieren. Kortom: een prachtige aanvulling op je tuin. Tijd om je handen uit de mouwen te steken met dit handige stappenplan!

DIY tuin_ maak een zwemvijver

Stap 1: planning en ontwerp

Begin je nieuwe DIY-tuinproject met een goed plan. Bepaal de grootte en vorm van de zwemvijver, net als de locatie. Denk na over de blootstelling aan de zon, zodat je optimaal kan profiteren van natuurlijke verwarming. Bedenk ook waar je de biologische en plantenfilters gaat plaatsen. 

Stap 2: graven

Markeer de omtrek van de zwemvijver met behulp van touw en paaltjes. Graaf de aangegeven ruimte vervolgens uit, waarbij je de diepte van de zwemzone in overweging neemt. Die moet minstens 1,5 tot 2 meter zijn om in je vijver te kunnen zwemmen. Is je tuin wat verwilderd? Gebruik dan eerst grasmaaier om het gedeelde dat je gaat afgraven egaal te maken. 

Stap 3: de folie

Leg een beschermende laag, bijvoorbeeld geotextiel, op de bodem van de uitgegraven kuil om de vijverfolie te beschermen. Plaats vervolgens de waterdichte folie en zorg ervoor dat het materiaal de randen en hoeken goed bedekt. Plooi de folie zorgvuldig om vouwen te voorkomen.

Stap 4: randafwerking en lagen

Werk de randen van de zwemvijver af met stenen, keien of houten planken om een natuurlijke uitstraling te creëren. Voeg verschillende lagen grind en zand toe op de bodem van de vijver om een stabiele ondergrond te bieden voor planten en micro-organismen.

Stap 5: installatie van biologische filters

Plaats biologische filters. Die zijn gevuld met poreus materiaal zoals lavasteen om het water te zuiveren en op die manier helder te houden. Niemand zwemt tenslotte graag in een vijver die vuil is. 

Stap 6: afwerking van de zwemzone

Vul de zwemzone met water en leg eventueel een fijne zandlaag aan op de bodem, voor een fijn gevoel onder je voeten. Voeg ook decoratieve elementen toe, zoals waterlelies of drijvende planten. Verder is het belangrijk dat het oppervlakte rondom de vijver mooi is afgewerkt. Een robotmaaier houdt deze ten allen tijde schoon en bespaart je heel wat werk. 

Stap 8: waterkwaliteitscontrole en balans

Controleer de waterkwaliteit voordat je de eerste plons neemt. Meet de pH-waarde en pas deze aan, indien nodig. Laat de biologische processen en het evenwicht tussen planten en water zich ontwikkelen voordat je de zwemvijver intensief gebruikt.

Leestip: Waarom zwemmen in de winter gezond is!

Stap 9: geniet van het resultaat

Nu je tuinproject klaar is, is het tijd om te genieten van de natuur en het verfrissende water. Voeg naar eigen wens tuinmeubilair, een steiger of een zonnedek toe om je privé-recreatiegebied comfortabeler te maken.