Interieurontwerp en artificial intelligence: wonderlijke innovaties

De toekomst is hier en niemand wil achterblijven! artificial intelligence (AI) is bezig met een opmars. Nu er elke dag nieuwe en meer geavanceerde AI opduikt, zijn dergelijke tools voor iedereen gemakkelijk toegankelijk geworden. Het wordt steeds vaker toegepast om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Zo gaan interieurontwerp en artificial intelligence tegenwoordig ook hand in hand. Van planning tot visualisatie: met kunstmatige intelligentie wordt het allemaal een stuk eenvoudiger!

Wat is artificial intelligence?

Wat is artificoal intelligence

Artificial intelligence is de Engelse benaming voor kunstmatige intelligentie. Dit is een tak van computerwetenschap die zich richt op het creëren van intelligente machines, die taken kunnen uitvoeren waarvoor normaal menselijke intelligentie nodig is. Hierbij moet je denken aan: leren, problemen oplossen en beslissingen nemen. Het doel van AI is het creëren van machines die kunnen leren van hun omgeving en zich kunnen aanpassen aan nieuwe situaties, zoals mensen dit doen.

Dit klinkt in eerste instantie misschien eng, maar de toekomstvisie van AI is niet mensen vervangen, maar ze helpen bij hun dagelijkse activiteiten en werk: de workflow optimaliseren, de productiviteit verhogen en ons meer tijd voor onszelf te geven. 

Interieurontwerp en artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie is een game changer geworden in vele industrieën en interieurontwerp is daarin geen uitzondering.

Met kunstmatige intelligentie kunnen ontwerpers gegevens gebruiken om gepersonaliseerde, unieke en efficiënte ruimtes te creëren.

Interieurontwerp en artificial intelligence_ wonderlijke innovaties

Leestip: Uitvindingen en innovatie: 12 tools voor de toekomst

1. Gepersonaliseerde ontwerpen

Interieurontwerp en artificial intelligence

Een van de belangrijkste manieren waarop AI wordt gebruikt in de interieurwereld is bij het genereren van gepersonaliseerde ontwerpen. Met behulp van kunstmatige intelligentie kunnen designers hun voorkeuren en ontwerpideeën (en die van hun klanten) invoeren en aanbevelingen krijgen voor meubels, kleurenschema’s en andere ontwerpcomponenten.

Software die je moet bekijken: LexSet.ai, Homestyler en Leaperr.

2. Woontrends voorspellen

Interieurontwerp en artificial intelligence wordt ook gebruikt om klantgegevens te analyseren, woontrends te voorspellen (qua stijlen en producten). Dit wordt gedaan in de vorm van het analyseren van historische consumentenvoorkeuren en het aankoopgedrag.

3. Efficiënte indelingen

Interieur designer

Interieurtools met kunstmatige intelligentie stellen ontwerpers in staat om ruimtes te optimaliseren en efficiëntere indelingen te maken. AI-software kan gegevens analyseren over de afmetingen en vorm van een ruimte, de plaatsing van ramen en deuren en de eisen en voorkeuren van de bewoners. Daarnaast kunnen ze ontwerpers helpen om energie-efficiëntere ruimtes te creëren door verlichting, verwarming en koelsystemen te optimaliseren. Dit helpt niet alleen het milieu, maar maakt de ontworpen ruimtes ook functioneler.

Software die je moet bekijken: Planner 5D, Autodesk 3Ds Max, en Lambemt.

4. Visueel interieurontwerp en artificial intelligence

Een andere interessante implementatie van interieurontwerp en kunstmatige intelligentie die algemeen wordt gebruikt is visualisatie die mockups, AR (Augmented Reality) en VR (Virtual Reality) omvat.

Kunstmatige intelligentie in het interieurontwerp stelt ontwerpers in staat om virtuele en augmented reality-ervaringen te creëren, waarmee klanten hun ruimte kunnen visualiseren voordat er fysiek werk wordt verricht. AI-hulpmiddelen kunnen fotorealistische 3D-modellen van interieurs creëren die in virtuele of augmented reality kunnen worden verkend. Hierdoor kunnen mensen zien hoe verschillende kleuren, texturen en meubels in hun ruimte zouden staan voordat ze toezeggingen doen. Dit is niet alleen tijdbesparend, maar ook kosteneffectief, omdat ontwerpers wijzigingen kunnen aanbrengen in de virtuele modellen zonder fysieke prototypes nodig te hebben. Bovendien kunnen ontwerpers zo hun plannen van tevoren aan hun klanten laten zien en ervaren via VR.

Software die je moet bekijken: Planner 5D, RoomSketcher, Autodesk 3Ds Max, Interior Flow en LiDAR.

5. Projectbeheer

Interieurontwerp en artificial intelligence AI

Naast het gebruik als ontwerper, kan AI ontwerpers helpen bij het bijhouden van budgetten, tijdlijnen en andere cruciale informatie om ervoor te zorgen dat projecten soepel en effectief verlopen via AI-tools die gericht zijn op projectbeheer.

Software die je moet bekijken: IVY, Ayanza en Gather.