Hulp bij het kiezen van het juiste matras

Aan de basis van een goede nachtrust liggen een goed bed en matras. Van belang is dus dat je een matras kiest die jouw de juiste ondersteuning en comfort biedt. Heb je last van slaapproblemen? Dan kan het zijn dat je huidige matras verouderd is, of dat deze niet aansluit bij jouw lichaam en slaapcomfort. Tips voor het kiezen van het juiste matras!

Het juiste matras

Matrassen heb je in allerlei soorten en materialen. Denk aan traagschuim, latex, futon, of koudschuim. Ook kun je kiezen voor een topdekmatras om het ligcomfort van je normale matras te verbeteren. Een goed matras is stevig, zodat je gewicht goed wordt verdeeld, maar hij mag niet te stevig zijn om te voorkomen dat je doorbloeding wordt afgekneld.

Hoe kies je het juiste matras?

Allereerst is de maat van het matras belangrijk. Deze moet aansluiten op de maat van je bed. Zo heb je een matras 180×200, maar ook 140×200 of 90×200 voor kleinere bedden. Daarnaast is het van belang om het matras goed te testen. Ga daarbij niet even snel proefliggen, maar probeer echt 15 minuten op een matras te blijven liggen. Pas dan kun je voelen hoe het matras ligt en kun je hem uittesten door verschillende slaaphoudingen aan te nemen. Kies voor een matras met een proeftijd, zodat je de mogelijkheid hebt om na een aantal weken alsnog voor een ander matras te gaan. Meestal voel je namelijk pas na meerdere dagen hoe een matras echt ligt.

Leestip: De juiste temperatuur in bed – welk dekbed past bij jou?

De hardheid van het matras

Naast of een matras lekker ligt, moet ook worden gelet op de hardheid. Zo kan een te hard of juist te zacht matras gevolgen hebben voor de slaaphouding. Zorg ervoor dat het gewicht goed wordt verdeeld, zodat er minder spanning op de spieren staat wat zorgt voor een ontspannen slaaphouding. Meestal is een stevig matras daarom een goede optie, omdat deze het gewicht goed verdeelt. Maar wil je liever niet een te hard matras? Dan kun je kiezen voor een matras van traagschuim, omdat dit zorgt voor een wat zachter gevoel.

De temperatuur van het matras

Tot slot is de temperatuur van het matras belangrijk. Kies voor een matras dat goed kan ventileren, omdat dit anders een negatieve invloed kan hebben op het slaappatroon. Zorg er ook voor dat de verwarming tijdens het slapen niet te hoog staat!

Foto: Kinga Cichewicz