Het woningtekort in Nederlands is hot topic. Maand na maand volgen – soms bizarre – cijfers over stijgende woningprijzen, toenemende woningtekorten en starters die met hun handen in het haar zitten. Maar waarom heeft Nederland zo’n groot woningtekort? We hebben de feiten en cijfers voor je op een rij gezet.
Onmogelijke prijzen
Hoewel veel mensen dachten dat de coronacrisis een ander effect zou uitoefenen op de woningmarkt, dalen de woningprijzen niet maar stijgen ze juist enorm! De kosten voor een gemiddelde woning schieten door het dak. Waar je in 2000 nog een nieuwe gezinswoning kocht voor €170.000,-, moet je tegenwoordig gemiddeld minstens €360.000 meebrengen naar de biedingsronde. Dan maar een huis huren? Ook dat is tegenwoordig niet zomaar gedaan, want (sociale) huurwoningen zijn erg lastig te vinden. Een zeer overspannen woningmarkt dus!
Het woningtekort in Nederland
Maar waar komen deze enorme prijsstijgingen vandaan? Uit een woningmarkt met grote tekorten. Je gaat op zoek naar een huis als je mogelijkheden ziet om die woning zelf te kunnen bekostigen. Dat was tijdens de crisis van vijftien jaar geleden voor veel minder mensen realiteit. De afgelopen jaren ging het economisch gezien goed en daalden de hypotheekrentes, waardoor een huis kopen veel makkelijker werd. Steeds meer mensen gaan dan ook daadwerkelijk op jacht naar een nieuw paleis. Ouderen blijven ook langer op zichzelf wonen tegenwoordig, meer mensen scheiden en zoeken elk een huis voor zichzelf en ook de migratie is in de afgelopen jaren toegenomen. Allemaal factoren die meespelen bij het woningtekort in Nederland.
Naschokken van economische crisis
De economische crisis van 15 jaar geleden heeft ook een aandeel in het huizentekort. Volgens onderzoekers voelen we nu nog steeds enkele naschokken. In die periode zijn er minder huizen gebouwd en weinig nieuwe bouwlocaties ontwikkeld. Dat is nu nog steeds terug te zien in het dalende aantal bouwvergunningen. “Vooral in steden wordt flink geworsteld met woningnood”, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft. Onderzoeksbureau ABF concludeert dat in 2021 het woningtekort op 285.000 huizen uitkomt.
Is er een oplossing?
De oplossing? Woningen bouwen! Volgens verschillende doelstellingen wil de overheid de komende tijd 75.000 woningen per jaar toe te voegen aan de markt. Dat moet de druk wat van de ketel halen. Op zoek naar een huis in de Randstad? Schakel dan altijd een lokale makelaar in. Een lokale makelaar kent de omgeving en de markt als geen ander en kan je alles vertellen over het aanbod. Je vind een lokale specialist met een Google search naar ‘makelaar + je woonplaats’. ‘Makelaar Zaandam’ bijvoorbeeld of ‘Makelaar Amstelveen’. Er zijn makelaars die zich puur en alleen richten op de aan- en verkoop van woningen, maar ook allround specialisten die op ondersteuning bieden op financieel vlak.