Help, muizen! Tips tegen een mega muizenprobleem

Daar sta je dan….op een krukje in de keuken, bezem in je hand, gillend van angst in de hoop dat de buurman het hoort en te hulp schiet. Help, muizen! Met de winter voor de deur zoeken ze het liefst allemaal een warmer plekje op, waar ze hun buikjes kunnen vol eten. Jouw keuken = veel eten + lekker warm, dus reken er maar niet op dat ze vanzelf weer vertrekken. Wat nu? Tips & tricks tegen de huismuis.

M’n huis uit muis!

Een muis is huis is niet fris. Muizen verspreiden overal uitwerpselen, kruipen door afval en ze dragen ziektes met zich mee waar wij mensen behoorlijk ziek van kunnen worden. Daarnaast kunnen ze behoorlijk wat schade aan je woning aanrichten. En bijkomend probleem is dat een jong muisje na twee maanden al geslachtsrijp is en gemiddeld 5 jongen krijgt. Spot je één muis in huis, dan heb je waarschijnlijk in no time een hele plaag. Met deze tips voorkom je een mega muizenprobleem.Help, een muis - wat nu? Tips

De Bestrijdingsbrigade

Een muizenplaag voorkomen? Dan moet je meteen in actie komen. Voordat je het weet knagen ze een kabeltje door of veroorzaken een enorme stankoverlast. Ons advies is om – als het even kan – zo snel mogelijk een professional in te schakelen. Zij kunnen snel handelen en weten precies hoe ze de beestjes moeten bestrijden. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met (diervriendelijke) muizenvallen, gif of ultrasone geluiden. De Bestrijdingsbrigade is een landelijk bedrijf op het gebied van ongediertebestrijding en preventie. Via de website vind je simpel en snel een specialist bij jou uit de buurt. Zij helpen je graag van je ongedierteprobleem af en geven praktische tips om een nieuwe plaag te voorkomen.

Als de kat van huis is…

Zorg ervoor dat de kat altijd thuis is ? Veel horecaondernemers weten het al: een kat is de beste muizenval die je kan hebben. Menig restaurant heeft om die reden een eigen ‘huiskat’. Wil je voorkomen dat je gillend op een keukenkrukje belandt, dan is dit de ideale manier.

Help, een muis in mijn etenHelp, een muis in mijn eten!

Muizen komen af op de geur van eten. De veronderstelling dat ze – net als in Tom & Jerry – specifiek op kaas afkomen is onterecht. Het zijn echte alleseters. Van granen en zaden tot pindakaas(!) Help, een muis in mijn eten! Zorg er dus voor dat je etenswaren goed zijn afgesloten. Een kartonnen pak of zak is zo doorgeknabbeld, gebruik voorraadboxen. Laat ook geen etensresten slingeren, in een open vuilniszak of prullenbak bijvoorbeeld. Een schone keuken is het halve werk!

Wat kan je zelf tegen muizen doen?

De eerste muis gespot, maar eerst zelf het probleem onder controle proberen te krijgen? Wat kan je doen?

Diervriendelijke muizenvallen

Lok de muizen met eten in een diervriendelijke val. Dit soort vallen zijn online vrij verkrijgbaar. Er zijn ook varianten die ultrasone geluiden afgeven, waarmee je de muizen letterlijk jouw huis uit piept!

Gif strooien

Dit is geen diervriendelijke oplossing, maar vaak wel erg effectief. Muizen eten het gestrooide gif op én nemen het mee naar hun nesten om de jongen te voeren. De hele familie muis is zo in no time verdwenen.

Traditionele muizenvallen

Traditionele muizenvallen met een metalen pin zijn ook een optie. Wel erg vies om op te ruimen overigens!

Heel hard gillen!

In de hoop dat die buurman toch komt en als personal muizenverdelger kan optreden. Is dit niet gelukt? Herhaal dan stap 1 t/m 3.

Lees ook:

Help, zo ben je razendsnel van je zuigplek af!