Elektrisch stoken met infrarood verwarming

De gasprijzen worden met de dag duurder en bovendien is het gebruik van gas ook niet goed voor het milieu. Dit zorgt ervoor dat steeds meer Nederlanders op zoek gaan naar alternatieven. Elektrisch stoken met een infrarood verwarming is een mogelijke oplossing. Welke soorten en maten zijn er? Wat kost een infrarood verwarming? En hoeveel bespaar je als je overstapt op elektrisch verwarmen? Wij zochten het uit.

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?

Elektrisch verwarmen goedkoper

Elektrisch verwarmen is beter voor het milieu dan stoken op gas. Dit komt doordat we tegenwoordig steeds meer natuurlijke energieopwekkers hebben, zoals wind- en zonne-energie. Maar is het ook goedkoper? Ja zeker! Dit heeft te maken met verschillende factoren. 

Om te beginnen heeft de overheid de belasting op elektriciteit verlaagd. Zij willen het gebruik van elektra hiermee stimuleren, omdat er een schaarste aan gas is en elektriciteit bovendien beter is voor het milieu. In het Klimaatakkoord hebben Europese landen samen milieudoelen opgesteld. Voor Nederland betekent dit o.a. dat in 2030 1,5 miljoen huizen van het gas moeten zijn losgekoppeld. En in 2050 moeten alle Nederlandse woningen van het gas af zijn.

De prijs voor elektriciteit is in de basis ook lager. Het CBS heeft begin 2022 een berekening gemaakt van de gemiddelde prijzen. Voor stroom betalen we 40 cent voor 1 kWh en voor gas € 1,74 per m3. Hoeveel voordeel dit onderaan de streep oplevert is afhankelijk van je verbruik en van de tarieven die jij hebt vastgelegd bij je energiemaatschappij.

Wat ook een rol speelt zijn natuurlijke energieopwekkers en het dag- en nachttarief voor elektra. Heb je zonnepanelen thuis? Dan kun je zelf energie opwekken en is de stroom die dit oplevert gratis. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de investering die je hebt gedaan in de zonnepanelen. Daarnaast bieden veel energiemaatschappijen de mogelijkheid om gebruik te maken van een goedkoper nachttarief. Dit betekent dat je tussen 23:00 uur en 06:00 uur en in de weekenden minder betaalt voor stroom.

Leestip: Waarom is wind- en zonne-energie de toekomst?

Wij stookten een maand lang alleen elektrisch en deden onderzoek naar het prijsvoordeel dat dit oplevert. Onze bevindingen lees je terug in: Is elektrisch verwarmen goedkoper dan stoken op gas?

Elektrisch stoken met infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Er zijn verschillende soorten en maten elektrische verwarmingen, de keuze is reuze tegenwoordig! Elektrisch stoken met een infrarood verwarming is 1 van je mogelijkheden. De meeste mensen kennen de terrasverwarmers wel, dit zijn infrarood heaters.

Het grote voordeel hiervan is dat dit type heaters een zeer hoog rendement opleveren: 93% van de verbruikte stroom wordt omgezet in warmte. Dit betekent dat je minder energie gebruikt dan bij een convector verwarming bijvoorbeeld. Je krijgt meer warmte met minder elektriciteit. Convector verwarmingen zijn iets minder energiezuinig dan infrarood verwarmingen, maar verbruiken nog steeds minder energie dan een cv. Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel op de markt.

Wil je persoonlijk advies over duurzaam stoken? Engie geeft advies op maat!

Elektrisch verwarmen

De voordelen van een infrarood verwarming

 • Zeer hoog rendement
 • De zuinigste elektrische verwarming op de markt
 • Je kunt gemakkelijk plaatselijk verwarmen, waarmee je niet het hele huis opwarmt en nog meer bespaart
 • Nauwelijks onderhoud 
 • Je kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf
 • Goed voor het milieu, je stoot minder CO2 uit

De nadelen van elektrisch stoken met infrarood verwarming

 • IR-verwarming werkt op stroom en moet dus worden aangesloten op een stopcontact. Sommige mensen vinden het lastig om het snoer weg te werken.
 • Panelen kosten gemiddeld 500 euro per stuk. Wil je je complete woning voorzien van infrarood panelen? Dan kan dit in de papieren lopen. Gelukkig bieden de meeste gemeenten in Nederland subsidieregelingen voor de overstap op elektrisch verwarmen.
Klimaatdoelen 2030

Verschillende soorten IR-verwarming

Infrarood verwarmingen zijn er in verschillende soorten en maten. Van grote wandpanelen tot kleine mobiele heaters. In de basis maken we onderscheid in 3 typen:

 • Korte golf infrarood: kortgolvige infraroodstralen produceren de meest intense warmte, het zijn warmtestralers, vooral bekend als terrasverwarmers. Ze zijn niet geschikt voor binnen.
 • Medium golf infrarood: dit betreft therapeutisch verwarming, waarmee je een bepaald gedeelte van je lichaam verwarmt. Om klachten aan de rug, nek en schouders te verminderen bijvoorbeeld.
 • Lange golf infrarood: lange golf infrarood verwarming zijn panelen voor thuis. Dit type is alleen geschikt om je huis te verwarmen.

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

Infrarood panelen of infrarood vloerverwarming?

Thuis kies je dus voor lange golf infrarood, maar ook hierin heb je meerdere mogelijkheden: je kunt kiezen voor infrarood panelen, die je aan de muur of het plafond bevestigt, of voor infrarood vloerverwarming. 

Panelen zien eruit als flatscreens, er zijn tegenwoordig hele mooie modellen: spiegelpanelen, glaspanelen, standaard (witte) panelen, panelen in keramiek, metaal en designpanelen. Je bevestigt ze aan de wanden of aan het plafond. Het is vaak overigens beter om ze zo laag mogelijk te hangen, omdat warmte naar boven stijgt.

Bij infrarood vloerverwarming worden matten onder je vloer geplaatst. Dit is de zuinigste vloerverwarming die er is. Dankzij het hoge rendement van infrarood, werken ze sneller dan de traditionele vloerverwarming. En een verwarming op de grond, betekent dat je hele huis in no time warm is.

Hoeveel kost elektrisch stoken met infrarood verwarming?

Qua verbruik kun je er vanuit gaan dat elektrisch stoken met infrarood verwarming je een minimale besparing van 30% oplevert vergeleken met stok op gas. 

De gemiddelde prijs voor de aanschaf van een infraroodpaneel ligt tussen de 500 en 600 euro per stuk. De prijs van infrarood vloerverwarming is 50 tot 75 euro per m².