Een tuinkamer – zondagochtend je koffie in de winterzon

Bevroren grassprieten, optrekkende mist en koolmeesjes die zich verdringen bij de vetbolletjes rond het vogelhuisje. Ook in de winter is het genieten geblazen in de tuin! Maar uren op een onverwarmd terras met -3 op de teller is niet echt bevorderlijk voor je geluksmomentje. Met een tuinkamer geniet je op zondagochtend van een kopje koffie in de winterzon!

Binnen «» buiten

Hoewel we elk jaar weer massaal hopen op een witte Kerst, zitten we er wel het liefst warmpjes bij. Donzen onesie, gevoerde sloffen en een dekentje van fleece, heerlijk! Maar met de gordijnen dicht en Netflix op tv mis je zo veel van dat prachtige winterweer. Wie zich niet aan een winterse boswandeling wil wagen, maar toch wil delen in de vreugde haalt buiten gewoon naar binnen!

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een extra kamer aan je huis die bestaat uit een dragende constructie, overkapping en vouwbare wanden van glas. Een stuk voordeliger dan verbouwen, maar met een minstens zo mooi eindresultaat. En bovendien dé manier om het hele jaar door lekker te kunnen ‘wijnen’ in je tuin, al zal je de winterversie misschien moeten omdopen tot ‘gluhweinen’. Doordat de wanden van glas zijn, kijk je prachtig de tuin in en heb je het gevoel dat je buiten zit…maar dan wel lekker warm. In de zomer schuif je de beglazing opzij en geniet je van een overdekt terras.

Wel een frisse neus, geen natte voeten

Zoek je toch liever de gezonde winterlucht op? Dan kun je beter voor een terrasoverkapping kiezen. Hierbij wordt alleen het terras overkapt, rondom is het open. Voor wie wel een frisse neus wil, maar geen natte voeten. En kies je voor een glazen dak, dan behoud je je uitzicht en de natuurlijke lichtinval. Een overkapping kan later altijd worden uitgebouwd tot tuinkamer.

3 winterse tuintips

Optimaal van je tuin genieten op grauwe winterdagen? Denk dan ook even aan:

  1. goede tuinverlichting. Dit zorgt er niet alleen voor dat je ook op donkere dagen van je gazon kunt genieten, het brengt ook sfeer. Vooral rond Kerst mag feestelijke tuinverlichting niet ontbreken.
  2. winterbloeiers: de winterjasmijn of de kerstroos bijvoorbeeld. Deze planten bloeien in het najaar, waardoor je het hele jaar door een kleurrijke tuin hebt.
  3. een sneeuwvrij tuinpad. Klinkt logisch, maar je moet het wel goed bijhouden om uitglijders te voorkomen. Vooral hout kan erg glad worden, uitkijken dus en goed strooien!