De badkamer is één van de belangrijkste ruimtes in huis, waarin je zowel de dag begint als eindigt. Overweeg je een renovatie of wil je een compleet nieuwe badkamer ontwerpen? Wij helpen je met tips en een checklist om je stap voor stap aan jouw droomontwerp te helpen.
Badkamer ontwerpen? 6 tips
Een nieuwe badkamer ontwerpen is een spannend proces, dat je de mogelijkheid biedt om een persoonlijke en functionele ruimte te creëren. Door je wensen en behoeften te bepalen, aandacht te besteden aan ruimtelijke planning, stijl, materialen, afwerkingen, verlichting, ventilatie, en functionele opslag kun je een badkamer ontwerpen die tot in de puntjes bij jou past! Neem de tijd om te plannen, onderzoek te doen en samen te werken met professionals om het badkamerontwerp van je dromen te te laten tekenen.
1. Wensen en behoeften
Voordat je begint met het ontwerpen van je badkamer, is het belangrijk om je wensen en behoeften te bepalen. Denk na over hoe je de badkamer wilt gebruiken. Heb je behoefte aan extra opbergruimte, een ruime douche, een bad of dubbele wastafels? Maak een checklist voor je nieuwe badkamer.
2. Ruimtelijke planning
Een goede ruimtelijke planning is een must bij het ontwerpen van een badkamer. Meet de beschikbare ruimte nauwkeurig op en maak een plattegrond. Denk na over de plaatsing van sanitaire voorzieningen, zoals: de wastafel, het toilet, de douche en eventueel een bad. Zorg ervoor dat er voldoende bewegingsruimte is en dat de indeling logisch en praktisch is.
3. De stijl van je badkamerontwerp
Bedenk welke stijl je wilt creëren in je badkamer. Wil je een moderne, minimalistische uitstraling of juist een klassieke, vintage sfeer? Doe inspiratie op in tijdschriften, op online kanalen en bezoek showrooms. Maak een moodboard om je ideeën te visualiseren en gebruik dit als leidraad bij het kiezen van kleuren, materialen en accessoires.
Leestip: 5 tips voor een fresh & clean nieuwe badkamer
4. Materialen en afwerkingen
Kies de materialen en afwerkingen zorgvuldig uit. Denk aan vloertegels, wandtegels, kranen, verlichting, douchekoppen en sanitair. Overweeg duurzame materialen die bestand zijn tegen vocht en gemakkelijk schoon te houden zijn. Zorg ervoor dat de materialen passen bij de gekozen stijl en creëer een samenhangende en aantrekkelijke look & feel.
5. Verlichting en ventilatie
Goede verlichting en ventilatie mogen ook absoluut niet ontbreken! Overweeg verschillende lagen van verlichting, zoals: algehele (plafond)verlichting, taakverlichting bij de spiegel en sfeerverlichting. Zorg er ook voor dat er voldoende natuurlijk licht binnenkomt en dat er goede ventilatiemogelijkheden zijn om vochtproblemen te voorkomen.
Leestip: Zo bouw je een levensloopbestendige badkamer
6. Functionele opslagruimte
Opbergruimte is vaak een belangrijke factor in de badkamer. Denk na over slimme oplossingen om je toiletartikelen, handdoeken en andere benodigdheden op te bergen. Overweeg inbouwkasten, planken, lades en andere opslagmogelijkheden die passen bij de beschikbare ruimte en bijdragen aan een opgeruimde badkamer.