Een houten wijnrek maken in 4 stappen

Ben jij dol op een goed glas wijn? Zo dol dat je wel wat extra opbergruimte kunt gebruiken voor al die flessen? Met deze DIY maak je in een paar simpele stappen zelf een houten wijnrek. Het enige dat je nodig hebt is een paar 12 millimeter dikke multiplexplanken, spijkers of houtlijm en een mooi plekje om hem neer te zetten of op te hangen!

Een houten wijnrek maken

Houten wijnrek maken in 4 stappen

Zelf een houten wijnrek maken is niet meer dan een simpele box in elkaar zetten. Je kunt ervoor kiezen om de planken zelf op maat te zagen of om dit bij de bouwwinkel te laten doen. Als je geen spijkers in het zicht wilt gebruik je houtlijm, een nietpistool of schilder je het rek na het monteren. Volg onderstaande 4 stappen en maak je eigen houten wijnrek op maat.

Stap 1: het ontwerp

Kruip in de huid van een designer en zet het ontwerp van je wijnrek op papier. Bepaal hoe hoog en hoe diep hij moet worden en bedenk een indeling voor de binnenkant. Wil je de planken bij de bouwmarkt op maat laten zagen? Zorg er dan voor dat alles duidelijk op papier staat, zodat het idee niet alleen in jouw hoofd duidelijk is maar ook voor de medewerker van de zaagafdeling!

Stap 2: je houten wijnrek maken

Zijn alle planken in de juiste maat gezaagd, dan kun je het rek in elkaar zetten. Dit werkt hetzelfde als een bouwpakket van Ikea. Je begint met de buitenste delen en werkt zo naar binnen toe. Zet de planken vast met houtlijm en of kleine spijkertjes.

Stap 3: de droogtijd

Gebruik lijmklemmen of een bankschroef om de gelijmde planken vast te zetten en te laten drogen. De droogtijd is afhankelijk van de lijm die je gebruikt. Zit alles goed vast? Dan kun je het wijnrek het best nog even nalopen met een stukje schuurpapier.

Leestip: Mancave inrichten? Deze meubels mogen niet ontbreken!

Stap 4: de finishing touch

Om ervoor te zorgen dat de flessen goed in de vakken blijven liggen, gebruik je halfronde latjes. Zaag deze op maat en bevestig ze met lijm op de juiste plek. Om zeker te weten dat je ze op de juiste plek legt, kun je een test doen met een wijnfles. Zijn de latjes droog? Dan kun je het rek eventueel nog een leuk kleurtje geven en ben je ready to go. Een houten wijnrek maken was nog nooit zo makkelijk!

Tijd om je rek in te richten? Ontdek de lekkerste wijnen bij Wijnbeurs!