Duurzaam stoken met hout pellets: van het gas af!

Duurzaam is al lang geen trend meer, maar de norm. Duurzaam bouwen, duurzaam ondernemen en duurzaam autorijden zijn hier goede voorbeelden van. Ook stoken kan een stuk milieuvriendelijker. De overheid wil heel Nederland in 2050 van het gas af is. Hout pellets zijn een goed alternatief! Hiermee kun je duurzaam stoken in een pelletkachel. Hoe werkt een pelletkachel? En wat zijn de voordelen? Een handig overzicht!

Duurzaam stoken in een pelletkachel

Om duurzame initiatieven aan te moedigen heeft de overheid de nodige subsidies en maatregelen in het leven geroepen. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor milieuvriendelijke ledlampen en voor elektrisch autorijden en is de norm gesteld dat heel Nederland in 2050 van het gas af moet zijn. Een pelletkachel is een goed alternatief. Hiermee kun je duurzaam stoken met hout pellets. Alle pelletkachels zijn programmeerbaar, waardoor het stoken in een zeer gemakkelijk is.  

Hoe werkt een pelletkachel?

Stoken in een pelletkachel is een piece of cake! Doordat hij programmeerbaar is wordt alles automatisch geregeld. De kachel bestaat uit een aantal onderdelen: het reservoir, de brandkamer en het bedieningspaneel. Het enige dat je hoeft te doen is het reservoir zo nu en dan bijvullen met hout pellets, zodat het vuur blijft branden en je kunt genieten van een aangename temperatuur in huis. Met het bedieningspaneel kun je een timer instellen voor de kachel. Tip: stel in dat je pelletkachel een kwartier voordat je ‘s ochtends opstaat aangaat, zodat het lekker warm in huis is als je uit bed stapt!

Wat zijn hout pellets?

Hout pellets zijn speciaal ontwikkeld voor duurzaam stoken in een pelletkachel. Je kunt geen andere brandstoffen stoken in dit type kachel. De pellets zijn klein van stuk, zodat ze gemakkelijk vanuit het reservoir naar de brandkamer kunnen. De kwaliteit speelt een grote rol bij het duurzaam stoken. Het is belangrijk om goede pellets te kopen. Dit heeft namelijk een grote invloed op het rendement en de levensduur van je heater. Kies altijd voor hout pellets die geproduceerd zijn volgens de EN- of EN-plus norm!

Leestip: Duurzaam wonen? 8 tips voor een eco lifestyle in huis

De voordelen van duurzaam stoken met pellets

  • Hout pellets zijn CO2-neutraal
  • Pelletkachels hebben meestal een rendement van meer dan 80 procent, omdat er weinig warmte verloren gaat.
  • Hout pellets geven veel warmte af, soms tot wel 5 kWh en zijn hierdoor goedkoper dan gas.
  • Pellets en pelletkachels zijn altijd direct klaar voor gebruik.
  • Wachten tot het vuur heet genoeg is om lekker te stoken hoeft niet! Hij wordt direct elektrisch verwarmd.