Droge lucht in huis? Gebruik deze tips!

De winter is weer in aantocht en dat betekent dat de verwarming bij veel mensen weer op volle kracht draait. De meeste huizen in Nederland zijn zo goed geïsoleerd dat er hierdoor minder waterdamp in de lucht hangt dan eigenlijk zou moeten. En dat is niet goed voor lichaam en geest! Reden genoeg om te kijken naar dit probleem! 4 tips tegen een droge lucht in huis.

Droge lucht in huis

Een droge lucht kan lichamelijke klachten opleveren, zoals hoofdpijn, droge ogen, gebarsten lippen, vermoeidheid, statische elektriciteit en het is ook niet goed voor je nachtrust. Bovendien kunnen huisdieren ook last krijgen van haaruitval en huidschilfers door een droge lucht. Benieuwd hoe jij de droge lucht in huis kunt verhelpen? Gebruik deze tips!

Tip 1: Waterbakjes aan de verwarming hangen

Een tip uit grootmoeders tijd, maar nog steeds een prima oplossing: hang waterbakjes aan de verwarming. Dit helpt om de luchtvochtigheid te verhogen. Als je waterbakjes aan de verwarming hangt – of op de verwarming zet – verdampt het water. Dit komt de luchtvochtigheid in de kamer ten goede.

Tip 2: Groen in huis

Wist je dat planten water in de lucht verdampen? Dit verhoogt de luchtvochtigheid. Kies bij voorkeur voor groene planten met grote bladeren, want het plaatsen van vetplanten zal weinig effect hebben. Vetplanten houden het vocht vast. Daarnaast zorgen planten ook voor een verbeterd binnenklimaat en kunnen ze het zuurstofgehalte in de lucht verhogen. Dit is ook goed voor je concentratievermogen en productiviteit. Zeker nu thuiswerken het nieuwe normaal is geworden, is het prettig om een fijne thuiswerkplek te hebben.

Tip 3: Zet de verwarming lager

De oplossing hoeft niet altijd moeilijk te zijn! Probeer de verwarming iets lager te zetten en laat de temperatuur bij voorkeur niet boven 20 à 21°C stijgen. Je zorgt er niet alleen voor dat de droge lucht minder wordt, maar je bespaart ook direct op de energiekosten: win-win! Ga je de deur uit? Zet de verwarming dan uit.

Tip 4: Laat de badkamerdeur op een kier staan

Tot slot nog een praktische tip en tevens hele goedkope manier om de droge lucht in huis te verminderen. Heb je net gedoucht? Doe de deur dan niet dicht, maar zet de badkamerdeur op een kier. Zo komt de waterdamp in het huis terecht en gaat de luchtvochtigheid omhoog.

Foto: Alex Perz