Dekbedden: duurzaam en diervriendelijk slapen

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden. Van goedkoop tot heel duur, van dik tot dun, met donsvulling of met wol. Wat voor slaaptype ben jij? En hoe kies je een dekbed dat hierbij past? Alle aandachtspunten en de verschillende soorten dekbedden op een rij!

Welk slaaptype ben jij?

Er zijn drie verschillende slaaptypen: de rugslaper, de zijslaper en de buikslaper. Het type zegt dus iets over je houding. Op je rug slapen is de beste manier om te rusten. Op die manier ontspant de complete wervelkolom. Het beste matras, kussen en dekbed voor jou is o.a. afhankelijk van je slaaphouding.

Nachtelijk zweten

Wat ook meespeelt bij de keuze van het juiste linnengoed is je lichaamstemperatuur tijdens het slapen. Sommige mensen hebben last van nachtelijk zweten en transpireren veel. In dat geval is een matras, kussen en dekbed dat goed adement het advies. 

Leesip: De eindeloze voordelen van een boxspring

Dekbedden van verschillende materialen

Om nachtelijk transpireren en eventuele allergische reacties te voorkomen, is het goed om bij het kopen van een dekbed aandacht te besteden aan de materiaalkeuze. Er zijn diverse soorten, met elk hun eigen voordelen.

Dons

Dons is de naam voor de laag fijne veertjes onder het verendek van vogels als ganzen en eenden. Een donzen dekbed is zelden van 100% dons. Bij de meeste dekbedden bestaat een deel van de vulling uit veertjes of breukdeeltjes van veertjes. De voordelen van dons zijn zonder twijfel de vochtregulatie en het comfort. Dons is een populaire dekbedvulling, maar het is duur en omstreden. In Europa is het plukken van veren verboden bij levende vogels. Een ganzenveren dekbed bij whitecloudz.nl is geproduceerd volgens de Responsible Down Standard.

Synthetisch

Dekbedden met een synthetische vulling zijn van polyester of een variant hiervan. De kenmerken van een synthetisch dekbed hangen af van de vezels. Er zijn vullingen met holle vezels, die luchtkanalen hebben zodat de vezels luchtig en licht blijven, maar de vulling kan ook uit flinterdunne microvezels bestaan. Die hebben de eigenschappen van luchtige watten. Het grote voordeel van synthetisch is de prijs. Je kunt deze dekbedden veilig wassen op 60 graden. Een nadeel is de vochtregulatie.

Alternatieven

Er zijn alternatieven voor dons of polyester: wol, katoen, Tencel en bamboe bijvoorbeeld. Wol is comfortabel, warm en laat goed vocht door, maar is prijzig en zwaar. Wollen dekbedden zijn ook niet goed wasbaar. Katoen is relatief goedkoop, maar isoleert minder goed. Tencel is een kunstvezel van eucalyptusbomen. Het is met katoen te vergelijken. Bamboe is een duurzaam en plantaardig materiaal dat goed vocht doorlaat.

Foto: Ketut Subiyanto