De juiste terrasmeubelen kiezen

Buitenruimtes vergroten je leefruimte en verhogen de waarde van je woning. Bovendien bieden terrassen een uitstekende plek om een oase van rust in je eigen achtertuin te creëren. Of je nu een bestaand terras wilt verbouwen of een compleet nieuwe aanlegt, met onze decoratietips kies je in no time de juiste terrasmeubelen!

Terras vs. balkon

Balkon vs. terras

Hoewel het 2 compleet verschillende ruimtes zijn, gelden veel van de ontwerpbasics voor het inrichten van een balkon ook voor terrassen. Inzicht in de verschillen kan helpen om slimme keuzes te maken bij het kiezen van het meubilair en de decoratie.

Terrassen zijn vaak toegankelijk vanuit meerdere kamers en groter dan balkons. Afgezien van dakterrassen, verhogen bouwers ze meestal iets van de grond. Balkons zijn wel verhoogde platforms, die aansluiten op huizen of appartementen en waarvan de toegang vaak beperkt is tot één deur. Je vindt ze op de tweede verdieping van een gebouw of hoger. De meeste balkons hebben gesloten muren of traliewerk en zijn kleiner of smaller dan terrassen.

Het doel van je terras

Voordat je jezelf gaat verdiepen in ideeën voor terrasmeubilair en decoratie, moet je het doel bepalen. Zie je het als een gezellige ontmoetingsplaats om bij te praten voor het gezin, familie en vrienden? Wil je er er genieten van een buitenmaaltijd? Moet het een intieme opstelling hebben om buiten te lezen of aan een cocktail te nippen bij zonsondergang? Zoveel mensen, zoveel wensen.

Begin met het doel van de ruimte om precies te bepalen welk terrasmeubilair je nodig hebt. Aangezien terrassen vaak een beperkt oppervlakte hebben, zul je op zoek moeten gaan naar passende meubels of sets om de ruimte optimaal te benutten, zonder dat het te vol wordt.

Focus op functie

Terrasmeubelen kiezen

Begin met de basisstukken die je nodig hebt om de gewenste look te creëren. Voor een gezellige omgeving kan een hoek loungeset het middelpunt van je ontwerp zijn. Als je een klein terras inricht, dan kun je beter kiezen voor een loveseat of een paar losse fauteuils voor buiten. Als je ’s middags een dutje wilt doen of zonnebaden, overweeg dan een hangmat of een paar chaise lounges. En wil je avond na avond genieten van een zomerse maaltijd met de hele familie? Dan biedt een lounge diningset uitkomst.

Leestip: Zo maak je van je tuin een tweede huis

Ruimtebespaarders en opslag

Denk bij de keuze van je tuinmeubelen ook aan multifunctionele meubels en opbergmogelijkheden. Als je op een open terras zowel zitplaatsen voor gasten, als een schaduwrijke plek om te loungen nodig hebt dan is een ronde tafel de perfecte keuze. Opbergmogelijkheden met een slank profiel en een kleine voetafdruk, zoals een consoletafel of vlonderkast, houden het terras netjes. En heb je ook al gedacht aan wandkasten? Die zijn ideaal voor aan de schutting!