De juiste temperatuur in bed – welk dekbed past bij jou?

Om goed te kunnen slapen, en uitgerust weer wakker te worden, moet het lichaam de juiste temperatuur in bed hebben. Niet alleen een goed matras en een goede bedbodem zijn hierbij van belang, ook de ventilatie van je dekbed draagt bij aan een goede nachtrust.

Basic dekbedden

Het juiste dekbed geeft je genoeg warmte en ventilatie . Er zijn dekbedden van katoen, scheerwol, dons en synthetisch materiaal. Een goed dekbed kenmerkt zich door de souplesse, het gewicht en de kwaliteit van de tijk. Een donzen dekbed is vochtabsorberend, houdt lang zijn volume en is soepel en duurzaam. Een wollen dekbed is duurzaam, isolerend, veerkrachtig en neemt ook vocht op. Een synthetisch dekbed ademt, neemt gemakkelijk vocht op, weegt niet veel en kan gemakkelijk worden gereinigd. Voor de zomer is katoen of zijde uitermate geschikt.

Een dekbed van bamboe

Wat minder bekend zijn dekbedden van bamboe. Onterecht want het is een materiaal dat goed past bij de zomer! Het is licht, zacht, ventileert optimaal en absorbeert vocht als de beste. Een dekbed van bamboe voelt altijd koel en droog aan en wordt dan ook veel gekozen door mensen die snel transpireren ’s nachts. Bamboe reguleert bovendien de warmte, wat betekent dat het onder je dekbed een paar graden koeler is. Tot slot heeft bamboe een aantal gezondheidsvoordelen. Het stoot schimmels en bacteriën af en is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid.

De juiste temperatuur in bed

De juiste temperatuur in bed is bepalend voor een goede nachtrust. Er zijn dekbedden voor alle seizoenen en seizoensgebonden dekbedden. Kwalitatieve dekbedden kennen een klasse-indeling van 1 tot en met 4. Klasse 1 dekbedden hebben de hoogste warmte-isolatie. Hoe hoger het getal, hoe minder de isolatie. Klasse 4 dekbedden zijn het dunst. Hierdoor zijn ze perfect voor in de zomer en voor mensen die het snel te warm hebben ’s nachts.

Foto: Unsplash