De beste matrassen top 10 – Wat past bij jouw slaaphouding?

De slogan van een bekende matrassenfabrikant is niet voor niets Sleep well, move better! Een goede nachtrust is belangrijk voor een gezond leven. We brengen gemiddeld een derde van ons leven door in bed. Slaapproblemen zorgen ervoor dat je  minder fit bent en kunnen fysieke klachten tot gevolg hebben. Wil je weten wat het verschil is tussen traagschuim, koudschuim en pocketvering? En wat bij jouw slaaphouding past? Wij hebben de beste matrassen voor je op een rij gezet, die je direct online kunt bestellen.

De matrassentest van de Consumentenbond

Matrassen test

De Consumentenbond doet elk jaar een matrassentest. Hierin worden de beste matrassen op een rij gezet. De test is 100% onafhankelijk en voor de uitslag wordt o.a. gekeken naar de mate van ondersteuning, de ventilatie, de levensduur en de beste prijs-kwaliteitverhouding. Op basis van de bevindingen krijg je professioneel slaapadvies en voorkom je een miskoop. Een matras is immers niet goedkoop en niet alle aanbieders zijn betrouwbaar. 

Leestip: Proefslapen op het Pillow You hoofdkussen van M line

De beste matrassen voor jouw slaaphouding

Je slaaphouding is belangrijk bij het kiezen van een goed matras. Ben jij een rug-, zij- of buikslaper? Wie op zijn of haar rug slaapt, moet op andere punten worden ondersteund dan iemand die op zijn of haar zij ligt gedurende de nacht. En hetzelfde geldt voor buikslapers. Het beste matras is dus voor iedereen anders. De juiste ondersteuning is afhankelijk van de vulling. Deze kern van een matras bestaat uit meerdere lagen en verschillende materialen: pocketvering, traagschuim en/of koudschuim. De vulling, dikte en in welke volgorde de lagen liggen bepalen de ondersteuning, ventilatie en je comfort gedurende de nacht. 

De beste matrassen top 10 - Wat past bij jouw slaaphouding?

Het beste matras voor buikslapers

Buikslapers liggen het lekkerst op een medium-firm matras. Een zachte toplaag voorkomt oncomfortabele druk op de buik. Schuimmatrassen en matrassen met een toplaag van schuim bieden een goede combinatie van zachtheid en de juiste ondersteuning voor mensen die op hun buik slapen. 

Het beste matras voor rugslapers

Slaap jij het liefst op je rug? Ga dan voor een medium of zacht matras. Traagschuim of koudschuim is je beste optie voor een goede nachtrust!

Het beste matras voor zijslapers

Zijslapers hebben baat bij een stevig koudschuimmatras of pocketveringmatras met individueel verpakte veren.

De beste matrassen voor elk slaaptype

Het verschil tussen traagschuim, koudschuim en pocketvering

Matrassen bestaan uit een harde buiten- en een zachte binnenlaag. Er zijn verschillende soorten vullingen. De 3 meest gebruikte materialen zijn: pocketvering, koudschuim en traagschuim. 

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras is voorzien van veren die in zakjes (pockets) zitten. Deze verdeling zorgt ervoor dat het matras goed ventileert en perfect is voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. Pocketvering past zich niet aan op de vormen van je lichaam, maar geeft het wel een optimale ondersteuning in verschillende zones.

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras, de naam zegt het al, is gemaakt van schuim. Vanpolyurethaan om precies te zijn. Dit heeft een extra grote duurzaamheid en veerkracht. Het vormt zich naar de contouren van je lichaam, maar is zeer flexibel. Zodra je uit bed stap neemt het matras zijn originele vorm weer aan.

Traagschuim matrassen

Een traagschuim matras werkt drukverlagend en drukverdelend. Hierbij wordt je lichaamsgewicht over het hele matras verdeelt en het aantal drukpunten verlaagt. Het wordt zachter door warmte, waardoor het zich nog beter naar de contouren van je lichaam vormt.

Top 10 beste matrassen

Emma 02 matras

1. Emma 02 matras

Het Emma 02 matras is al 3 jaar op rij het best geteste matras volgens de Consumentenbond. De pocketveren, verschillende lagen schuim en vernieuwde techniek met 7 verschillende zones zorgen voor de perfecte ondersteuning. De kern van AquaGel garandeert een optimale drukverdeling. Hierdoor past het matras zich maximaal aan op je lichaamsbouw en is het geschikt voor elk slaaptype: buik-, zij- en rugslapers. Het matras is 21 cm dik en de hoes is afritsbaar. Dit zorgt ervoor dat je nachten niet alleen gezond, maar ook lekker fris zijn.

Emma Hybrid matras

2. De Emma Hybrid

Ook het Hybrid matras van Emma heeft een kern van AquaGel. De vulling is verder opgebouwd met koudschuim en pocketvering, een combinatie waar vooral zij- en buikslapers veel profijt van hebben. Hij is 25 cm dik en ondersteunt al je drukpunten, waardoor je de juiste ondersteuning krijgt tijdens het slapen, minder zult draaien gedurende de nacht en je ligcomfort naar een ongekend niveau tilt. Alle matrassen van Emma zijn ook geschikt voor bedden met verstelbare delen en de fabrikant geeft je maar liefst 10 jaar garantie.

Het MERADISO 7-zones koudschuimmatras

3. MERADISO 7-zones matras

Het MERADISO 7-zones matras heeft een vulling van verkoelend koudschuim en 7 comfortzones, waaronder een speciale schouderzone die perfect is voor zijslapers. In het midden van de kern bevindt zich een klimaatband, die zorgt voor een goede ventilatie en vochtregulatie. De dikte van het matras is 20 cm en de hoes is afneembaar en wasbaar op 60 graden in de wasmachine. Aan de zijkant vind je 4 greepbanden, waardoor je hem gemakkelijk kunt omdraaien. Ook geschikt voor bedden met een verstelbare lattenbodem.

Beter Bed Bamboo Cool Deluxe

4. Beter Bed Bamboo Cool Deluxe

De Bamboo Cool Deluxe, de naam zegt het al, is een uitblinker in temperatuur- en vochtregulatie. Dit matras is maar liefst 24 cm dik en past zich perfect aan je lichaam aan. De binnenkant bestaat uit 3 comfortlagen, die je spieren en gewrichten ontlasten tijdens het slapen. In de binnenlaag is bamboe houtskool verwerkt. Dit is een fijn poeder dat supergoed in staat is om vocht op te nemen. De matrashoes is afritsbaar en wasbaar op 40°C graden in de wasmachine.

MLine Wave matras

5. MLine Wave matras

Het Wave bij MLine is uniek in zijn soort. Het matras is individueel verstelbaar in stevigheid en hiermee geschikt voor elk slaaptype. Je kunt hem op 4 verschillende manieren aanpassen. Hiervoor verwissel je de binnenste matraslagen. Houd je van een hard matras? Dan draai de witte kant naar boven. Heeft zacht je voorkeur? Dan leg je de paarse kant boven. Het Wave matras heeft een dikte van 24 cm en is ontwikkeld door wetenschappers van NASA, een sterk staaltje vakwerk dus! Het merk is zo overtuigd van het comfort dat je maar liefst 125 nachten mag proefslapen voordat je je definitieve keuze maakt.

MediQ Air Pocket Fiber Foam

6. MediQ Air Pocket Fiber Foam

De MediQ Air Pocket Fiber Foam is een medisch matras. Hij is geschikt voor alle slaaptypes en ook voor hartpatiënten. Hij is geheel antibacterieel, wat hem ook perfect maakt voor mensen met allergieën aan de huis en voor huisstofmijt. De kernhoogte is 24 cm, de totale hoogte 29 cm. De binnenkant is gevuld met pocketvering dat aan beide zijden is afgedekt met 4 cm gepatenteerde fiberfoam/vezelschuim. Dit is een combinatie van koudschuim met verschillende soorten natuurlijke en synthetische holle vezels. De MediQ Fiber Foam is geschikt voor vlakke en verstelbare matrasdragers en CO2-neutraal, dus zeer milieuvriendelijk.

Omra natuurlatex matras met kasjmier

7. Omra natuurlatex matras met kasjmier

Het Nature matras van Omra bevat een combinatie van latex, koudschuim en hydrogel. Dit zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten overal de juiste tegendruk krijgen en goed worden ondersteund tijdens het slapen. Het matras heeft een hoogte van 22 cm en is geschikt voor elk onderstel. Het heeft een zomer- en een winterkant. De winterzijde is gevuld met kasjmier, afkomstig van de gelijknamige geit die leeft in extreem koude gebieden in Pakistan en China.

Maxi Matras met Traagschuim Toplaag

8. Maxi Matras met Traagschuim Toplaag

Het Maxi pocketveringmatras met een toplaag van traagschuim biedt maximaal slaapcomfort en heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. De binnenzijde van traagschuim en pocketvering vormt zich volledig naar de contouren van het lichaam. Dit zorgt voor de juiste ondersteuning en een goede vochtregulatie en is zeer geschikt voor buik- en zijslapers. De dikte van het matras is 23 cm, de hoes is afritsbaar en kan op 40 graden worden gewassen, de hoofdkussens zijn bij de prijs inbegrepen.

Bedworld Comfort Gold XXL

9. Bedworld Comfort Gold XXL

Dit pocket Comfort Gold XXL matras heeft 7 comfortzones en een kern van geharde pocketveren. Dit betekent dat je lichaam op 7 essentiële plekken wordt ondersteund: o.a. bij de schouders en heupen. Hij is 25 cm dik en een dubbeldoekse wasbare hoes van badstof: 80% katoen en 20% polyester. Hiermee is hij geschikt voor elk slaaptype en voor bedden en boxsprings met een verstelbare bodem.

Your Bed pocketveer_koudschuim matras

10. Your Bed pocketveer en koudschuim matras

Dit model van Your Bed is budgetwise 1 van de beste matrassen in onze lijst. Hij heeft een dikte van 20 cm en een kern van pocketvering en koudschuim. Het heeft heeft 7 zones ter hoogte van schouders en heupen. Per zone wordt gebruik gemaakt van verschillende type pocketveren. Hierdoor wordt de wervelkolom in haar natuurlijke vorm ondersteund. Dit geldt ook voor de onderrug. De hoes is afneembaar, anti-allergeen en wasbaar op 30 graden.