Daarom kiezen voor multiplexplaten!

Multiplex is een stevige plaat, die vroeger voornamelijk werd gebruikt bij het bouwen van vliegtuigen en scheepsinterieurs. Tegenwoordig wordt het voor heel veel verschillende doeleinden ingezet. In de bouw bijvoorbeeld en in de meubelindustrie. Hoe worden multiplexplaten gemaakt? En hoe kun je de kwaliteit bepalen? Alles wat je moet weten voordat je gaat verbouwen!

De opbouw van multiplexplaten

Multiplex bestaat uit verschillende lagen houtfineer. Dit zijn flinterdunne platen van hout. Deze worden kruislings op elkaar verlijmd en geperst tot één sterke plaat. Hierdoor kan er heel duurzaam worden omgegaan met het hout, omdat de minder mooie platen in het midden kunnen worden verwerkt. Dat is dan ook direct het grote voordeel ten opzichte van massief hout.

Verschillende houtsoorten

Multiplex wordt gemaakt van allerlei verschillende houtsoorten. Zo heb je o.a. platen van berken, populier, pools grenen, okoumé en hardhout. Er is ook multiplex in een gegronde variant. Dit betekent dat je de plaat niet meer in de grondverf hoeft te zetten en direct kunt beginnen met aflakken. Wel zo handig!

Watervaste lijm

Een belangrijk onderdeel van multiplexplaten is de lijm. Er worden twee verschillende lijmsoorten gebruikt. De eerste is een MR-verlijming, een interieurverlijming. Dit houdt in dat de plaat dan alleen geschikt is voor gebruik binnenshuis in droge ruimtes. Deze lijm is dus niet watervast. De tweede soort is wel watervast, die wordt aangeduid met de term WBP. In zo’n geval is alleen de lijm watervast. Het hout is dat vaak nog niet. Let dus goed op welke houtsoort je gebruikt!

Leestip: De 5 beste klusspullen voor thuis

De kwaliteit van multiplexplaten

Multiplex bestaat dus uit verschillende laagjes hout. De bovenste laag bepaalt de zichtkwaliteit. De zichtkwaliteit heeft niets te maken met de sterkte van de plaat, maar alleen met hoe het eruitziet. De verschillende zichtkwaliteiten worden aangeduid met letters. B/BB is een voorbeeld van een kwaliteit die veel wordt gebruikt. De letter voor de slash, in dit geval de letter B, geeft aan wat de kwaliteit is van de voorkant van de plaat. De letter(s) achter de slash geven aan wat de kwaliteit is van de achterkant van de plaat.

‘Multi’ inzetbaar

Multiplex is een veelzijdige plaat die kan worden ingezet voor verschillende soorten klussen, afhankelijk van de soort multiplex dat je kiest. In de bouw wordt het o.a. veel gebruikt voor het maken van daken. In de meubelindustrie en de interieurbouw wordt het vaak gebruikt voor het maken van meubels en wandbekleding. 

Foto: Skeeze via Pixabay