Composiet is het voordelige broertje van natuursteen. Een goede look-a-like met dezelfde onderhoudsarme voordelen. Het wordt tegenwoordige niet alleen meer in de keuken gebruikt, voor het aanrechtblad, maar ook in de tuin. Als alternatief voor een houten schutting of vloervlonders bijvoorbeeld. Wat is het precies? En hoe kun je composiet onderhouden en zo lang mogelijk mooi houden? Tips voor thuis!
Wat is composiet?
Composiet bestaat uit een menging van houtvezels en kunststof. Bij de meeste fabrikanten is dit gerecycled kunststof met houtvezels. De bekendste vezels die in composiet verwerkt worden zijn glasvezel, aramide (twaron en kevlar), koolstofvezel en nanotubes. Het kan goed tegen een stootje: het is bestand tegen hitte, krassen, stoten, slijten en door de dichtheid van de plaat is composiet ook erg hygiënisch in gebruik. Door deze vele gebruiksgemakken worden traditionele houten materialen in de tuin steeds vaker vervangen voor composiet hout. Hierbij kun je denken aan schuttingen, vlonderplanken en gevelbedekking voor de schuur.
5 x composiet onderhouden
Wil je je je werkblad, schutting of aanrecht van composiet mooi houden? Wij hebben 5 huis-, tuin- en keukentips voor je verzameld.
- Voor dagelijkse reiniging kun je het blad het best afnemen met een natte doek, eventueel met een sopje van warm water en een zacht schoonmaakmiddel. Soda kan ook! Droog het blad vervolgens goed af, zodat er geen kringen ontstaan.
- Heb je last van een doffe aanslag op composiet? Dit is kalkaanslag. Dit kun je verwijderen met azijn. Wel grondig naspoelen, anders heb je dagenlang last van de intense geur!
- Wees voorzichtig met het gebruiken van schuursponsjes en schuurmiddelen, dit kan de krasvaste laag van het blad aantasten!
- Gebruik geen hogedrukreiniger!
- Geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals aceton en metaalreinigingsmiddelen.
Leestip: Zo style je een betontafel in je interieur
Composiet polijsten
Wil je jouw schutting, vlonders of schuurdak een compleet nieuwe finish geven? Dan kun je deze het best polijsten, net als echt natuursteen. Polijsten geeft een hoogglans finishing touch, een satin afwerking is mat. Je kunt dit zelf doen, mits je een beetje onderlegd bent, maar ook een professional inhuren.