Buiten schilderen: welke kleur kies je?

Kunnen de tuinmeubelen wel een onderhoudsbeurt gebruiken? Of begint de kleur van de buitenverf te vervelen? Buiten schilderen is dan een goede oplossing, maar hoe kies je de juiste kleur? Ik help je op weg met een aantal praktische tips.

Welke kleur?

Om te bepalen welke kleur geschikt is, is het verstandig om eerst goed te kijken naar de directe omgeving van het te verven oppervlak. Welke kleuren hebben de deuren, kozijnen, tuinmeubelen en de schutting? Uiteraard is de kleur die je kiest afhankelijk van smaak, maar vaak geeft het rust als je de kleuren op elkaar afstemt. Houd er wel rekening mee dat een spierwitte muur of schutting er na een flinke regenbui heel anders uit kan zien. Hele lichte kleuren zijn, zeker buiten, snel smerig en alle aanslag en vlekken zullen daarop goed te zien zijn. Het is daarom aan te raden om voor donkere kleuren te kiezen bij buiten schilderen.

Buiten schilderen met beits

Wanneer je een natuurlijke look wil geven aan je tuinhout, dan is transparante buitenbeits een geschikte optie. Hiermee wordt een beschermende laag over het hout aangebracht, maar blijft de natuurlijke houtkleur ook goed zichtbaar. Op die manier dragen de nerven en knoesten in het hout bij aan een echt buitengevoel. Wil je liever geen houtcontouren meer zien, maar het hout wel beschermen tegen houtrot? Dan is een dekkende beits zeer geschikt.

Leestip: De 5 beste klusspullen voor thuis 

Een tester

Voordat je daadwerkelijk gaat verven of beitsen, is het verstandig om eerst een tester te proberen op een klein gedeelte van het hout. Dan kun je zelf zien hoe de kleur aansluit bij de kozijnen. Ook wordt dan duidelijk hoe goed de originele contouren van het hout zichtbaar blijven. Mocht de geteste verf net iets anders uitpakken dan je van tevoren had gedacht, dan is dat geen enkel probleem. Je kan de verf gewoon terug brengen en een andere kleur proberen.