Breng sfeer in de slaapkamer met een afvoerloze haard!

De volgende situatie komt je vast bekend voor: vrienden hebben een huis gekocht en hebben je uitgenodigd voor de housewarming. Voor je eindelijk met een biertje in de tuin kunt chillen moet je eerst even de rondleiding door het nieuwe huis volgen. Van washok tot zolderkamer ben je uitsluitend positief: echt supermooi! Aangekomen bij de slaapkamer wordt de meest originele opmerking aller tijde gemaakt door de jongen van het stel: ‘This is where the magic happens’. Je moet eigenlijk huilen, maar weet er nog net een lach uit te persen voordat je de tuin in vlucht opzoek naar alcohol.

Wat ging hier mis?

De opkomende tranen hadden niet enkel te maken met de niet zo grappige grap, maar ook met het hoge treurgehalte van de slaapkamer. Een saaie rechthoekige nieuwbouwkamer met een verloren Ikea bed in de hoek. Ook de prularia in de vensterbank weet de sfeer niet te redden. Hier happens heel weinig magic naar alle waarschijnlijkheid.

Nu begrijpen we dat niet iedereen een interieurontwerper is. Daarom heb ik nagedacht over een quick-fix voor iedere sfeerloze slaapkamer. Nadat ik mijzelf een tijdje heb ondergedompeld in de woonmagazines, woonblogs en woonprogramma’s ben ik eruit: Elke slaapkamer heeft een haard nodig!

De voordelen van een afvoerloze haard

Misschien denk je: een openhaard in de slaapkamer; hoe dan?! Dat is niet zo gek, want een ouderwetse haard met schoorsteen plaats je niet even in je nieuwbouw appartement. We hebben het hier echter niet over deze ouderwetse vorm, maar over moderne afvoerloze haarden. Hierbij is geen rookkanaal nodig en de meeste modellen zijn plug & play. Kijk eens op Haardcenter.nl en laat je inspireren door allerlei soorten afvoerloze haarden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een betaalbare elektrische haard. Deze werken op (je raad het al) elektriciteit. Stekker in het stopcontact en genieten. Dit type is mooi in te bouwen en weg te werken in de muur. Het is helemaal chique als je kiest voor een model die even breed is als je televisie. Mocht je hier geen ruimte voor hebben is een hangende bio-ethanol haard ontzettend mooi. In tegenstelling tot elektrische haarden is bij deze haarden het vuur wel echt. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van hout, maar van bio-ethanol als brandstof. Hierdoor heb je geen last van schadelijke rook en zwarte vingers van het roet. Er zijn hele futuristische modellen op de markt waarmee je zeker indruk gaat maken.

Leestip: Houten pellets in huis: do’s, dont’s & stylingadvies

Breng het vuur (letterlijk) terug in jouw slaapkamer

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om ook jouw slaapkamer van een strakke haard te voorzien. Natuurlijk zijn er nog genoeg andere factoren die bijdragen aan de sfeer. Mooie gordijnen, een luxe dekbedovertrek en sfeervolle verlichting zijn allemaal belangrijk. Toch denk ik dat een chique elektrische of bio-ethanol haard een hoop sfeer kan toevoegen aan de gemiddelde Nederlandse kamer. Allereerst zorg je er zo voor dat mensen écht enthousiast zijn bij jouw housewarming. Daarnaast kan een gezellig vuurtje wonderen doen voor het vuur tussen jou en je partner. Laatste sfeertip? Gooi je was een keer in de wasmand en niet naast het bed… Succes!