Boom in eigen tuin planten? Dit zijn de mogelijkheden!

Groene beplanting is onmisbaar. In de natuur, maar ook in eigen tuin. Een boom is de ultieme eyecatcher voor groenliefhebbers. Een kleine boom, die je zelf in de loop der jaren opkweekt of 1 met diepere roots en wortels. Welke soorten en maten zijn er? En wat past in jouw tuin? Wij hebben alles dat je moet weten over een boom in eigen tuin voor je op een rij gezet.

Groen? Doen!

Een boom kopen

Groen in de tuin is een prachtig plaatje. In het voorjaar als alles weer gaat groeien en bloeien, in de zomer wanneer het voor extra beschutting zorgt, in de herfst als de bladeren van kleur wisselen en er is ook beplanting die het hele jaar zijn charme behoudt. Met een mooie mix, kun je het hele jaar door van je tuin genieten! 

De voordelen van een boom in eigen tuin

Naast een mooi uitzicht, biedt het hebben van een boom in eigen tuin ook andere voordelen. Het zorgt voor extra privacy en beschutting, op warme en regenachtige dagen. Verder creëer je hiermee extra hoogte en diepte in je tuin en is het een bron van zuurstof en voedingsstoffen voor je tuin.

Verschillende soorten bomen

Wijsheid komt met de jaren bij bomen. Door de jaarringen van de stam te tellen, kun je zien hoe oud hij is. Hoe dikker de stam, hoe ouder de boom. Voor welke soort en maat je kiest is afhankelijk van de ruimte in je tuin en wat je precies wilt. Wil je bijvoorbeeld een soort die zijn bladeren niet verliest in de winter? Een fruit- of notenboom? Eén met een Mediterraan uiterlijk? Of een leiboom? We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Een boom in eigen tuin

Groenblijvende bomen

Met een groenblijvende boom in je tuin, geniet je het hele jaar door van een prachtig uitzicht en de nodige beschutting. We noemen deze soorten ook wel ‘wintergroene bomen’. Een greep uit de mogelijkheden: de taxus baccata, de steeneik, een leiolijfwilg, een tulpenboom, de laurier etna en een Portugese laurier.

Fruit- en notenbomen

Wat is er nou leuker dan eten uit eigen tuin? Met een fruit- of notenboom kun je jaarlijks oogsten en een mix aan lekkernijen maken. En de vruchten zorgen bovendien voor een prachtig kleurenpalet! Ook hierin zijn verschillende mogelijkheden, zoals: appelbomen, perenbomen, olijfbomen, kersenbomen, walnotenbomen en kastanjebomen.

Mediterrane bomen in eigen tuin

Wil je je tuin een zonnige uitstraling geven, zodat je jezelf aan de Spaanse costa waant? Kies dan voor een Mediterrane boom! Die kunnen prima groeien en bloeien in Nederland als je ze op de juiste manier verzorgt. Mediterrane bomen zijn ook wintergroen en prima bestand tegen een paar graden onder nul. En houdt de vorst langer aan? Dan kun je ze tijdelijk inpakken en warm houden. Voorbeelden van Mediterrane bomen zijn: olijfbomen en palmbomen.

Leestip: Waarom is wind- en zonne-energie de toekomst?

Leibomen

Leibomen hebben een platte kruin en worden vaak geplant om voor extra beschutting te zorgen. Het zijn de bekende gesnoeide modellen die je veel in voortuinen ziet, in drie- of viertallen voor het raam. Een prima natuurlijke zonwering! En leibomen worden ook vaak gebruikt als erfafscheiding of om de tuin in te delen. Bekende soorten zijn: leilindes, haagbeuken en magnolia’s.