6 tips voor een multifunctionele woonkamer

Heb je niet veel ruimte, maar werk je wel regelmatig thuis? Dan heb je waarschijnlijk geen plek voor een thuiskantoor. Wat je in dat geval wel kan doen is je woonkamer transformeren. Ik help je met tips voor een multifunctionele woonkamer.

1.  Minimalisme is key

Minimalistisch thuiskantoor

Als je woonkamer af en toe moet functioneren als werkplek, houd je best simpel. Op die manier hoeft er minder te veranderen aan je interieur op thuiswerkdagen en zijn er niet te veel zaken die je kunnen afleiden. Onthoud wel: minimalisme betekent niet dat de woonkamer een saaie uitstraling moet hebben. Stel functionaliteit steeds voorop, maar enkele planten, bloemen, persoonlijke accenten en gezellige elementen kunnen echt wel. 

2. Voldoende daglicht

Onderschat ten eerste het belang van voldoende invallend daglicht niet. Dat maakt je hersenen wakker, waardoor je van ‘s ochtends tot ‘s avonds helder kan nadenken. Bovendien heeft het een positief effect op je humeur en hoef je de lichten niet aan te steken overdag. Goed voor je mentale gezondheid én je energiefactuur. Wel nood aan voldoende privacy? Kies dan bijvoorbeeld voor een vitrage kant-en-klaar dat daglicht doorlaat zonder dat de buren binnen kunnen kijken. 

3. Comfi werken

Tips voor een multifunctionele woonkamer

Aangezien thuiswerken betekent dat je voor een langere tijd achter je bureau moet zitten, hecht je maar beter belang aan voldoende comfort. Investeer in een kwaliteitsvolle stoel die past in je woonkamer en voeg kussens en dekens toe voor een aangename sfeer. Zorg ook dat je het voldoende warm hebt door slim om te gaan met energie (of simpelweg een dikke trui aan te doen). 

4. Werk en privé gescheiden

Dat je woonkamer een dubbele functie zal hebben, betekent niet dat werk en ontspanning ook één zullen worden. Houdt deze zo veel mogelijk gescheiden door enkel in de zetel te liggen tijdens je pauzes en enkel op je laptop te zitten aan de tafel. Daarnaast kan je kiezen voor een fysieke scheiding aan de hand van een boekenkast, een kamerscherm of een gordijn in de woonkamer

5. Stijlvolle kantoorartikelen

Kantoorartikelen

Om je werkomgeving nog wat aangenamer te maken, is het een goed idee om te investeren in stijlvolle kantoorspullen. Kies er die makkelijk blenden met de uitstraling van je woonkamer. Op die manier kan je ze ook laten staan op kantoordagen, zonder dat ze storende elementen zullen zijn. 

Leestip: 5 handige tools voor je thuiskantoor