Is je wastafel gedateerd? Het tegelwerk toe aan een nieuwe look & feel? Of droom je al maanden van een nieuwe douchecabine, toilet en kranen? Een nieuwe badkamer is een goede investering voor een waardeverhoging van je huis…en natuurlijk ook voor de fijnste relaxmomenten thuis. Hoe creëer je de badkamer van je dromen? En welke features mogen absoluut niet ontbreken? 5 tips!
1. Het tegelwerk
Het tegelwerk is allesbepalend in de badkamer. Kies daarom eerst de tegels uit, voordat je begint aan de indeling en inrichting. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een zwarte badkamer, met betonlook tegels of voor een groene badkamer met verschillende tinten groen in het tegelwerk. Marmer is ook erg populair. Vind je dit te duur? Er zijn tegenwoordig ook goede alternatieven met een marmerlook.
2. Een meubel voor je nieuwe badkamer
Stap 2 is het badkamermeubel. Kies een model dat aansluit op de stijl ie je voor ogen hebt. Hout staat bijvoorbeeld mooi in een Scandinavische inrichting, terwijl zwart perfect past in een industriële badkamer. En , naast de stijl, is het ook belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte. Meet alles vooraf goed in. Als je de afmetingen weet, zie je bijvoorbeeld of je een dubbel wastafelmeubel kunt plaatsen of dat je moet kiezen voor een enkel meubel.
3. De douchecabine
Voor de douche zijn er 2 mogelijkheden: je kunt kiezen voor een inloopdouche of voor een douchecabine. Een inloopdouche is een model waar je instapt, zonder opstaande randen. Er zijn geen drempel, de bodem loopt gelijk met de rest van je badkamervloer. Dit is levensloopbestendig en ook geschikt voor mensen die minder mobiel zijn. Een douchecabine, de naam zegt het al, is een afgesloten ruimte (cabine) met deuren. Houd er bij een inloopdouche rekening mee dat je zelf een douchepaneel moet aanschaffen. Ok die zijn er in verschillende stijlen, passend bij de look & feel van jouw droombadkamer.
4. Wel of geen bad?
Of je voor een bad kiest, is afhankelijk van de afmetingen van de badkamer. Gelukkig zijn er ook opties voor mensen met een kleine badkamer die een bad willen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoekbad, waarbij er veel ruimte vrij blijft. Of voor een vrijstaand bad in de slaapkamer, in plaats van de badkamer. Mag je jezelf gelukkig prijzen met een grote badkamer? Dan kun je ook kiezen voor een vrijstaand of een half vrijstaand model in de badkamer. Een halfvrijstaand bad wordt met de achterzijde tegen een muur geplaatst. De zijkanten en de voorkant blijven vrij, waardoor het lijkt alsof je een vrijstaand bad hebt.
5. Een nieuw toilet
Veel mensen vinden het prettig om een tweede toilet in de badkamer te hebben. Wil je dit ook? Kies dan voor een toilet die bij de rest van je nieuwe badkamer past. Er zijn 2 opties: een hangtoilet of een staand toilet. Een hangtoilet wordt aan de muur bevestigd. Hiervoor heb je een bedieningspaneel en een inbouwreservoir nodig. Wie kiest voor een staand toilet, moet er rekening mee houden dat de afvoer zich in de vloer bevindt. Onthoud dit bij het kopen van een toilet!