Social media in de klas: lesaanbod voor scholen

Instagram, YouTube, TikTok, SnapChat: waar het in de klas soms een hele klus kan zijn om de interactie op gang te brengen, gebeurt dit online des te meer. Volgens cijfers van het CBS bezocht 94,6 procent van de jongeren afgelopen jaar dagelijks één of meerdere sociale platformen. Hoe gebruiken leerlingen social media in de klas? Welke invloed heeft het? En hoe kun je dit integreren in je lesaanbod?

ROND - SEO Specialist Marlouk Dikke Titels

Social media in de klas

Wil je de kennis van docenten bijspijkeren of meer aandacht aan dit onderwerp besteden op school? Gebruik mijn tips en boek een gastles.

Jongeren en social media in cijfers

Social media is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven van jongeren, zo blijkt uit de actuele cijfers van het CBS en het Nationale Social Media Onderzoek 2020.

Stats

Jongeren en social media in cijfers
  • 93,5% van de 12- tot 19-jarigen is dagelijks online op zijn of haar smartphone.
  • 94,6% van hen bezoekt elke dag één of meerdere social media-kanalen.
  • Middelbare scholieren besteden dagelijks gemiddeld 143 minuten op sociale kanalen.
  • 14% van de jongeren geeft zelfs de voorkeur aan online contact, boven persoonlijk contact.
Social media in de klas - cijfers jongeren
  • Meer dan 80% van de jongeren heeft een profiel op Instagram.
  • Ruim 335.000 van de 12- tot 19-jarigen is actief op TikTok, het nieuwste en snelst groeiende medium.
  • Facebook is passé wat de jongeren betreft. In de afgelopen jaren daalde het gebruik van 88% (2016) naar 51% (2020).

Social media in het onderwijs

Als school wil je niet alleen kennis overdragen, je hebt ook een pedagogische taak. En social media is hier – gewenst of niet – onderdeel van geworden. Bovendien biedt deze online omgeving tal van mogelijkheden voor onderwijs op maat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat leerlingen stof sneller en beter tot zich nemen als ze actief bezig zijn met iets dat ze leuk vinden. Bovendien bieden de verschillende kanalen allerlei opties om je lesaanbod te verrijken. Ga samen ‘socializen’ en leer de klas wat netwerken is of haal social media in de klas door leerlingen zelf op YouTube te laten zoeken naar video’s over specifieke onderwerpen. Maak ook de keerzijden bespreekbaar: de social bubbel, online shaming en de gevaren van cybercrime bijvoorbeeld.

Leestip: Gehackt op Instagram, dit moet je doen!

Huiswerk via social media

Huiswerk via social media

Social media in de klas integreren kan ook een positieve uitwerking hebben op het huiswerk. Wist je bijvoorbeeld dat 48% van de jongeren YouTube video’s kijkt ter ondersteuning van de lesstof? Inmiddels zetten veel docenten social kanalen in om huiswerk te delen, om contact te houden met ouders en verzorgers en om leerlingen te volgen gedurende een stageperiode. In WhatsApp, wat officieel ook een sociaal medium is, worden tal van appgroepen aangemaakt voor klassen of specifieke vakken. Via YouTube zijn al heel wat schoolprojecten ingeleverd, in de vorm van een video of vlog. En andere kanalen lenen zich uitstekend om meningen te peilen, voor een onderzoek of enquête #dtv.

Tip: om te voorkomen dat het een chaos wordt in jullie appgroep, is het goed om leerlingen eerst kennis te laten maken met het onderwerp en samen regels op te stellen!

Social media in de klas wordt het meest gebruikt voor….

  • Appen over huiswerk
  • Een foto maken van huiswerk of aantekeningen
  • Een YouTube video kijken ter ondersteuning van de lesstof
  • Elkaar online overhoren
  • Enquête houden voor een werkstuk of onderzoek

Veilig online, thuis en op school

Al die online activiteiten brengen ook risico’s met zich mee. Apps die gegevens niet goed beveiligen bijvoorbeeld, waardoor gevoelige informatie op straat komt te liggen. Of hackers, die het hebben voorzien op onze wachtwoorden. Hoe kun je veilig videobellen met docenten en klasgenoten? Huiswerk delen, zonder dat mensen meelezen? Of met een gerust hart je gegevens achterlaten? Daar zijn tools voor. Encrypted berichten bijvoorbeeld of een beveiligde online omgeving. Als school ben je volgens de AVG verplicht om secuur om te gaan met persoonsgegevens en bedrijfsgevoelige informatie, maar ook leerlingen kunnen voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat hun accounts worden gehackt. Bespreek ook dit soort gevaren in de klas en benoem de voordelen van informatiebeveiliging.

Social media content voor scholen

Een ander aspect van social media in de klas is hoe je jezelf online presenteert als school. Welke social media-kanalen zet je in? Wat post je? Hoe vaak deel je iets? Zet je social media ook in voor marketingdoeleinden, om leerlingen te werven bijvoorbeeld? Wil je adverteren met social campagnes? Social media-beheer is maatwerk en moet vooral bij jullie tone of voice passen. Wil je hier meer advies over, of gewoon een keer sparren? Ik help je graag: bij de opstart, met contentmanagement of met social advertising. Een social media abonnement kan ook!

Boek een gastles social media in de klas

Social media in de klas zorgt voor interactie, plezier en voor maatschappelijke betrokkenheid bij leerlingen. Het is belangrijk het je het onderwerp breed oppakt en alle bovenstaande aspecten benoemt. Maak er een dynamisch leermoment van, waarbij ook in alle openheid kan worden gesproken over de kwetsbare kanten van social media. Liever een professional inschakelen voor een gastles Social Media in de Klas? Ik verzorg een twee uur durende workshop op locatie. Prijs: €175,- (ex. BTW).