Heb je Mocro Maffia van kaft tot kaft gelezen? Stream je dagelijks Investigation Discovery? En zit je op het puntje van je stoel als er misdaadnieuws op Nu.nl verschijnt? Dan heeft Spotify tegenwoordig ook interessant aanbod: Nederlandse misdaad podcasts. Wie heeft de nieuwste updates en de beste inside info? We hebben de beste crime podcasts van Nederland voor je op een rij gezet.
Wat is een podcast?
Als de lockdowns ons iets hebben gebracht, dan is het de comeback van podcasts! Dit zijn luistershows, die zich toespitsen op een bepaald thema. Zo zijn er bijvoorbeeld crime podcasts, marketing podcasts, tech podcasts etc. Veel bekende Nederlanders hebben tegenwoordig ook een eigen online show, Monica Geuze en Kai Gorgels bijvoorbeeld (Geuze & Gorgels) bijvoorbeeld en Marc-Marie Huijbregts (Marc-Marie en Aaf Vinden Iets).
Hoeveel mensen luisteren podcasts?
UIt cijfers van Spotify, van februari 2021, blijkt dat maandelijks wereldwijd 345 miljoen mensen via de streamingdienst naar podcasts luisteren. Bijna de helft van alle Nederlanders (47%) doet dit wel eens. Ze worden zowel thuis, als onderweg geluisterd. In de auto, op het werk en thuis aan de keukentafel.
Leestip: Thuis muziek opnemen doe je zo – test 1,2,3!
De beste Nederlandse misdaad podcasts
Misdaadnieuws boeit ons al sinds heugenis. We vinden het kennelijk intrigerend om de slechte kant van de mens te zien….en te beluisteren. Crime podcasts doen het namelijk erg goed! Het aanbod in Nederland telt tientallen online misdaadshows. Wij hebben de 8 beste crime podcasts gerankt op actualiteit, inside info, professionaliteit en irritatiefactor. Het moet ook een beetje lekker te beluisteren zijn natuurlijk! Wat ons tijdens het onderzoek opviel, is dat er ook redelijk wat Nederlandse podcasts zijn die internationale misdaadzaken bespreken. Wij waren echt op zoek naar nieuws uit de omgeving en ranken de shows daarom ook op Nederlands nieuws.
1. Napleiten
De beste crime podcast van Nederland!
Voor échte inside informatie moet je Napleiten luisteren op Spotify! Dit is een podcast van misdaadjournalist Wouter Laumans, bekend als een van de schrijvers van het boek Mocro Maffia, en strafpleiter Christian Flokstra. In hun shows praten zij met verschillende Nederlandse advocaten, die bijzondere zaken bespreken die hen zijn bijgebleven. Als luisteraar krijg je zo een uniek kijkje achter de schermen bij geruchtmakende strafzaken. Denk bijvoorbeeld aan: de moord op miljonairsdochter Sandra Hazeleger, de zaak tegen de gezinsvoogd van de vermoorde peuter Savanna en aan ‘de wraakvader’ die een TBS’er die zijn dochter betastte in elkaar sloeg.
2. Deventer Mediazaak
Het mediacircus rondom de Deventer Moordzaak
Eind 1999 wordt weduwe Wittenberg vermoord in haar woning in Deventer. Wat begon als een geweldsmisdrijf, is in de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een van de meest omstreden rechtszaken van Nederland: de Deventer Moordzaak. Omstreden, omdat het ontaarde in een mediazaak, waarbij voor velen nog steeds onduidelijk is wie er uiteindelijk veroordeeld is. Wie had het nou ook alweer gedaan, de boekhouder of de klusjesman? De ene na de andere headline haalde de pers. Hoe kon het zo uit de hand lopen? In de 6-delige podcastserie Deventer Mediazaak onderzoekt Annegriet Wietsma hoe de Deventer moordzaak ontaardde in een mediacircus. De show bevat veel herkenbare geluidsopnames, relevant archiefmateriaal en Annegriet heeft een rustige en prettige stem om naar te luisteren. Een interessante luistertip!
3. Het Onderzoeksbureau
Nieuws van nu!
Het Onderzoeksbureau is een crime podcast van omroep WNL. Journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk duiken hiervoor elke twee weken in de wereld van misdaad en misstanden. Denk bijvoorbeeld aan: avondwinkeliers die zich bewapenen met messen, politiemensen met PTSS, de lange wachttijd na een aangifte van verkrachting en drugscriminaliteit. De uitzendingen duren ongeveer 20 minuten en in elke aflevering komt een ander onderwerp aan bod. De onderwerpen zijn erg actueel, het is nieuws van nu. En de gesprekken tussen de twee journalisten zorgen voor een extra verdieping in het verhaal.
4. Kwaad Bloed
Moord en doodslag op het platteland
Kwaad Bloed is een true crime podcast van de VPRO voor NPO Radio 1. De afleveringen staan in het teken van moord en doodslag op het platteland, de verhalen achter de krantenkoppen. Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris gaan op onderzoek uit en voeren hiervoor o.a. gesprekken met nabestaanden, getuigen en ook met daders. Op die manier geven ze een levensecht kijkje in het verhaal achter het misdrijf. De lengte van de uitzendingen loopt uiteen van een half uur tot een uur. Soms is dit nét iets te lang. Verder erg interessant om eens te checken!
5. Cocaïnekoorts
De geschiedenis van de ‘cocaïne maffia’
Cocaïnekoorts is een 5-delige podcastserie van het NRC. Journalisten Jan Meeus, Elze van Driel en Gabriella Adèr onderzoeken hoe een simpele Nederlandse jongen met Marokkaanse roots, uit het Utrechtse Vianen, kon uitgroeien tot de meest gezochte drugsbaron van Nederland. De serie begint met het nieuws over de moord op advocaat Derk Wiersum en neemt luisteraars vervolgens stap voor stap mee door de geschiedenis van de mocro maffia, of eigenlijk: de cocaïne maffia. Je krijgt als luisteraar veel informatie, al zijn dit wel voornamelijk bekende feiten en cijfers uit de krant. Wat ons een beetje stoorde zijn de locatiebezoekjes en de omgevingsgeluiden hierbij. Je hebt dan het gevoel dat je wilt meekijken, in plaats van luisteren.
6. Sinistories
Zelfgeschreven misdaadverhalen
In Sinistories neemt Evelien je elke week mee in een onheilspellend verhaal. De verhalen zijn zelfgeschreven en hebben meestal een een open en duister einde. Een week voor de aflevering wordt een teaser gedeeld op de social media-kanalen van Sinistories, waarmee je als volger al kunt meeraden en in het onderwerp groeit. Het leuke aan Sinistories is de manier van voorlezen: in dagboekvorm. Wat het voor ons minder spannend maakt is de introductie. Voor het verhaal begint, wordt eerst het onderwerp besproken. Dit duurt vrij lang (6 van de totaal 22 minuten). Het houdt je geest te veel in de realiteit en verpest de spooky sfeer een beetje.
7. Cokevissers
Erg spannend als je van misdaadverhalen houdt!
Cokevissers is, net als Sinistories, een fictieve Nederlandse misdaad podcast. De afleveringen zijn geproduceerd door NPO Radio 1 en Omroep WNL en worden ingesproken door misdaadjournalist Wouter Laumans. In de podcast draait het allemaal om een grote lading cocaïne, die wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of zijn de streng gereformeerde vissers een grote spil in een drugslijn? De serie telt 5 afleveringen en een epiloog, waarin meer wordt verteld over de achtergrond van de podcast. Niet zo actueel, maar wel erg spannend als je van misdaadverhalen houdt!
8. De Willem Podcast
Meer nieuws en actualiteiten dan spanning!
Dag en Nacht Media is een bureau dat uiteenlopende podcasts produceert, waaronder ook een misdaadserie: De Willem Podcast. Hierin praten Harry Lensink en Marian Huskens je wekelijks bij over het dossier Willem Holleeder en andere misdaadzaken. De serie is professioneel en bevat echte geluidsopnames uit verschillende media. Er staan al 143 afleveringen op Spotify. De reclame voor elke uitzending is wel vervelend. Verder zijn de stemmen van Harry en Marian een beetje grauw. Daar kunnen zij niets aan doen natuurlijk, maar hierdoor wordt je niet meegezogen in het verhaal. Meer nieuws en actualiteiten dan spanning!