Zonnebril kopen? Tips & trends

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om te genieten van de zon, zee en strand! Terwijl je geniet van deze zomerse vibes is het ook goed om aan de juiste bescherming te denken, van je ogen bijvoorbeeld. Een zonnebril is namelijk niet alleen een hippe accessoire, maar ook een musthave om je ogen te beschermen tegen schadelijk UV-licht. Waar moet je op letten als je een zonnebril gaat kopen? En wat zijn de trends van het moment? We geven tips en stijladvies.

Tips voor het kopen van de perfecte zonnebril

Tips voor het kopen van de perfecte zonnebril

Bij het kopen van een zonnebril zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden om de juiste keuze te maken. Of je nou op zoek bent naar goede UV-bescherming, gepolariseerde lenzen of het model met de beste prijs-kwaliteitverhouding: onze tips helpen je bij het kopen van de perfecte zonnebril.

1. UV-bescherming

De belangrijkste functie van een zonnebril is het beschermen van je ogen tegen schadelijke UV-stralen. Zorg ervoor dat het montuur dat je kiest 100% UV-bescherming biedt, zodat je ogen optimaal beschermd zijn tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Controleer of de zonnebril een label of sticker heeft, waarop staat dat deze voldoet aan de normen voor UV-bescherming.

2. Pasvorm en comfort

Een goede pasvorm is essentieel voor comfortabel gebruik van je zonnebril. Let op de maat van het montuur en zorg ervoor dat hij goed op je gezicht past, zonder te knellen of te los te zitten. Verstelbare neusvleugels en pootjes kunnen helpen om de pasvorm aan te passen aan je gezichtsvorm. Probeer de zonnebril altijd uit voordat je hem koopt, om er zeker van te zijn dat hij goed aanvoelt en comfortabel zit.

3. Lensmateriaal en kwaliteit

Zonnebrillen kunnen verschillende lensmaterialen hebben, zoals: glas, polycarbonaat en acryl. Glaslenzen bieden uitstekende optische helderheid, maar zijn over het algemeen zwaarder en breekbaarder. Polycarbonaat lenzen zijn lichtgewicht en slagvast, waardoor ze ideaal zijn voor sportieve activiteiten. Acryl lenzen zijn ook lichtgewicht en betaalbaarder, maar kunnen minder krasbestendig zijn. Kies een lensmateriaal dat past bij je behoeften en levensstijl.

4. Prijs en kwaliteit

Bij het kopen van een zonnebril is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen prijs en kwaliteit. Hoewel er monturen zijn in verschillende prijsklassen, is het raadzaam om te investeren in een kwaliteitsvolle zonnebril die duurzaam is en de juiste bescherming biedt. Goedkopere zonnebrillen kunnen mogelijk minder effectieve UV-bescherming hebben en van mindere kwaliteit zijn. Kies voor gerenommeerde merken en controleer of de zonnebril aan de vereiste normen voldoet.

Leestip: Woontrends voor de zomer: haal het seizoensgevoel in huis

Welke stijl zonnebril kopen

Het oog wil ook wat!

Naast bescherming en functionaliteit, wil je er natuurlijk vooral trendy en stijlvol uitzien met je zonnebril. De zomer biedt een breed scala aan modetrends op het gebied van zonnebrillen. Van klassieke aviator-stijlen tot oversized cateye frames: er is voor ieder wat wils. Bij het kiezen van een montuur is het belangrijk om rekening te houden met je gezichtsvorm. Ronde gezichten kunnen profiteren van hoekige frames, terwijl hoekige gezichten baat hebben bij rondere monturen om de gelaatstrekken in balans te brengen. Probeer verschillende stijlen uit en kies er één die je persoonlijkheid en stijl weerspiegelt.

Zonnebril kopen met gekleurde lenzen

Zonnebrillen komen in verschillende lenskleuren en tinten, elk met unieke voordelen. Grijze lenzen zijn populair omdat ze kleurvervorming minimaliseren en een natuurlijke kleurwaarneming bieden. Bruine lenzen verbeteren het contrast en zijn ideaal voor buitensporten. Groene lenzen verminderen verblinding en verbeteren de kleurperceptie. Blauwe en gele lenzen kunnen nuttig zijn bij specifieke activiteiten, zoals watersporten of golfen, waar ze bepaalde kleuren helpen opvallen. Kies een lenskleur die past bij je activiteiten en persoonlijke voorkeur.