Zelf kleding maken: tips voor beginners

Komt dit je bekend voor? Je hebt de hele dag geshopt om de perfecte look te scoren: een broek, T-shirt, vest of jurk…en dan komt je nichtje op het moment suprême in precies dezelfde outfit binnenlopen. Balen! Wij hebben de oplossing: zelf kleding maken. Leuk tijdverdrijf, altijd exclusief en helemaal niet moeilijk met onze tips!

Zelf kleding maken 

Zelf kleding maken - 5 tips

Zelf kleding maken betekent dat je elk detail helemaal op maat en naar wens kunt samenstellen. Wil je de taille net wat smaller? Andere knopen? Of heb je de perfecte jurk gezien, maar wil je hem liever met een A-lijn? In je eigen naaiatelier is alles mogelijk! En zelfgemaakte kleding is niet alleen uniek, maar ook duurzaam. Je kunt stoffen en accessoires namelijk zo vaak als je wilt hergebruiken. Met deze 5 tips creëer je in een handomdraai de perfecte look voor kantoor, de feestdagen of een verjaardag.

#1 Kleding laten bedrukken

Jesse Klaver T-shirt - T-shirt laten bedrukken

Met een eigen tekst of print, ben je ook verzekerd van een uniek ontwerp. Laat bijvoorbeeld T-shirts bedrukken met een foto of jouw favoriete uitspraak. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende modellen en tal van kleuren, zowel voor de shirts als voor de bedrukking. Het lettertype bepaal je ook zelf. En heb je even geen inspiratie, dan gebruik je de handige fotobibliotheek. Je regelt het allemaal simpel en snel online en jouw ontwerp valt binnen een paar dagen op de mat. Zelf kleding maken was nog nooit zo makkelijk!

#2 Volg een tutorial

Tutorials zijn de ideale manier om aan je eigen kledingcollectie te beginnen. Op YouTube zijn tal van handige vlogs te vinden, waarin ervaren naaisters je de kneepjes van het vak bijbrengen. Naaien, stikken, breien, borduren: er is voor ieder wat wils. De handelingen worden stap voor stap uitgelegd. Gaat het te snel? Dan zet je de video gewoon even op pauze, of speel je het fragment nog een keer af.

#3 Zelf kleding maken van wol

Breien is ook een goede tip voor beginners. Het is heel simpel: insteken, omslaan, doorhalen, afglijden. Je hebt het zo onder de knie! Je kunt het best beginnen met een simpel item, een sjaal bijvoorbeeld of een hoofdband die je oren lekker warm houdt in de winter. Hoe dikker de naalden, hoe grover de steek en hoe sneller je klaar bent. En hetzelfde geldt voor de wol.

Leestip: Budget shoppen doe je zo! Stijlvolle kleding voor weinig

#4 Laat je inspireren op Pinterest

Naast YouTube, is ook Pinterest een goede inspiratiebron voor zelf kleding maken. Je vindt er leuke patronen voor beginners. Zo is er bijvoorbeeld het bord ‘Zelf kleren maken’, waarop je ontwerpideeën vindt voor jurken, shirts, jeans, broeken, accessoires en zelfs voor je eigen ondergoed! Je kunt op Pinterest ook leren hoe je zelf een patroon tekent, nóg unieker!

#5 Zelf kleding maken met een naaimachine

Zelf kleding maken met de naaimachine

Heb je de eerste babysteps gezet en heb je de basis onder de knie? Dan kun je een stapje verder gaan en de naaimachine erbij pakken. Kies een makkelijke stof om mee te beginnen. Geweven stoffen zijn makkelijker om mee te werken, katoen bijvoorbeeld. Verwacht niet dat je meteen een paillettenjurk kunt naaien, maar hou het simpel de eerste keer. Oefen eerst op een proeflapje en leer steeds één ding tegelijk. Je zult zien dat je in de loop der tijd steeds meer ervaring opdoet en de mooiste creaties leert maken!